4. Landbruksdepartementet

4.1 Statsregnskapet for 1992 - Norges landbrukshøgskole (NLH - Salg av eiendommer)

       Under kap. 4124 post 40 Salg av eiendommer, var det for 1992 budsjettert med 4 mill. kroner. Det framgår at beløpet gjelder inntekter fra salg av boliger på Sem i Asker. Tilsvarende budsjettering ble gjort for 1993.

       Pr. august 1995 er det solgt to eiendommer for til sammen ca 2,5 mill. kroner. Det sene salget skyldes delvis vanskeligheter med å få avsluttet tidligere leieforhold, og dels problemer i forbindelse med etablering av nye tomtegrenser. Landbruksdepartementet har løpende kontakt med leietakerne gjennom deres advokat.

       Eiendomssalget har tatt vesentlig lengre tid enn forutsatt. De inntekter som var budsjettert i 1992 og 1993 er således ikke oppnådd. Dette kan gi grunn til å anta at forarbeidet i departementet burde vært grundigere.

       Departementet har i brev av 11. august 1995 uttalt:

       « Det er riktig som påpekt av Riksrevisjonen at det forutsatte salget av boliger på Sem i Asker har tatt vesentlig lengre tid enn forutsatt. Det henger bl.a. sammen med ulike vurderinger om forståelsen av kontraktsforholdene og ulike vurderinger om hva som er markedspris for eiendommene.
       Det er kontakt mellom partene og departementet regner med nærmere avklaring for flere av de gjenværende boligenes vedkommende i løpet av høsten og vil komme tilbake til Riksrevisjonen med nærmere opplysninger så snart som det er mulig. »

       Riksrevisjonen har merket seg at de budsjetterte salgsinntektene fremdeles ikke er oppnådd.

       Saken står fortsatt til observasjon.

4.1.1 Komiteens merknader

       Komiteen har merka seg at det heilt sidan 1992 er budsjettert med 4 mill. kroner for sal av eigedomar under Norges Landbrukshøgskole (NLH). Framleis er ikkje dei budsjetterte salsinntektene oppnådd.

       Komiteen vil likevel understreke at det til no er seld to eigedomar for til saman 2,5 mill. kroner. Komiteen er innforstått med at sal av bustadar på Sem i Asker tar tid i og med at det er ulike vurderingar om kva som er marknadspris for eigedomane og ein ulik vurdering av forståing av kontraktstilhøva.

       Komiteen meiner at det hadde vore ein fordel dersom departementet hadde hatt dette klart for seg då det blei budsjettert med nemnde inntekt i 1992. Komiteen reknar med at desse spørsmåla blir avklara i løpet av 1995/96 og at dei budsjetterte inntektene omkring salet dermed blir i tråd med overslaget.

       Komiteen har elles ingen merknader og sluttar seg til Riksrevisjonens framlegg til desisjon.