8. Utenriksdepartementet

8.1 Dok.nr.1:05 (1993-1994) om forvaltning av bilateral bistand til Pakistan og Sri Lanka

       Riksrevisjonen har pekt på en rekke forhold som knytter seg til NORADs forvaltning og oppfølgingsansvar av bilateral bistand til Pakistan og Sri Lanka.

       Når det gjelder Pakistan framkommer det i rapporten bl.a. følgende merknader:

- kontrollen med igangværende tiltak er mangelfullt dokumentert
- framdriftsdelen i prosjektstyringssystemet Plan II er mangelfullt utfylt for de tiltakene som ble gjennomgått. Det er derfor ikke mulig via Plan II-systemet å foreta kontroll med om NORAD har mottatt alle rapporter som er krevet, og om det er purret hvis rapporter ikke er mottatt
- NORAD har ikke rapportert om utgifter som er dekket direkte. Pakistan har derfor ikke hatt tilstrekkelig grunnlag for å kunne utarbeide fullstendige regnskaper
- det er fra NORADs side ikke stilt formelle krav til hvordan regnskaper og budsjetter samt framdriftsplaner og rapporter skal utarbeides.

       Flere av de samme manglene som er nevnt for Pakistan gjelder også Sri Lanka. I tillegg påpekes bl.a. følgende forhold:

- det synes ikke å være noen planmessig evaluering eller gjennomgåelse av tiltakene.

       I sitt brev av 21. august 1995 peker departementet på en rekke forhold som vil kunne være med på å rette opp de mangler som er påvist av Riksrevisjonen. Eksempelvis nevner departementet:

- nye standardmaler og veiledninger for stat-til-stat-avtaler som ble tatt i bruk i 1994
- ny manual for oppfølging på tiltaksnivå. I denne forbindelse pekes det også på at NORAD har under arbeid et eget opplegg for bedre dokumentasjon av gjennomførte kontroller knyttet til avtalefestet rapportering
- system for økonomi- og tiltaksforvaltning. Dette systemet planlegges tatt i bruk i løpet av 1996
- den nye prosjekt- og programmanualen legger opp til avtalte gjennomganger basert på rapportering og dokumentasjon. I tillegg etableres en ny Resultatoppfølgingsenhet som vil medvirke til kvalitetsbedring av bistanden gjennom resultatoppfølging, opplæring og tilbakeføring av erfaringer
- videre er et pilotprosjekt under gjennomføring for å se på hvordan man kan vurdere måloppnåelse, virkning, relevans og bæreevne.

       Riksrevisjonen vil følge opp at tiltakene blir iverksatt og effekten av disse, bl.a. i forbindelse med gjennomgang av den bilaterale bistanden til andre samarbeidsland.

       Saken anses avsluttet.

8.2 Komiteens merknader

       Komiteen understrekar at nye malar for avtalar innan bilateralt bistandsarbeid også må verta gjort gjeldande for prosjekt som alt er i gang.

       Komiteen sluttar seg til framlegget til desisjon.