6. Komiteens tilrådning

     Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

       St.meld. nr. 41 (1994-1995) - om norsk politikk mot klimaendringer og utslipp av nitrogenoksider (NOx) - vedlegges protokollen.

II.

       Ved alle nye feltutbygginger på norsk sokkel skal det legges fram en oversikt over energimengden og kostnadene ved å elektrifisere installasjonen framfor å bruke gassturbiner.

III.

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide en oversikt over kostnadene ved å elektrifisere eksisterende olje- og gassfelt på norsk sokkel.

IV.

       Stortinget ber om at ved nye feltutbygginger på norsk sokkel skal det legges fram vurdering av kostnadene ved å reinjisere CO2 fra produsert gass, og fra plattformer og turbiner.

V.

       Stortinget ber Regjeringen aktivt stimulere til igangsetting av pilotprosjekter relatert til hydrogen som energibærer med utgangspunkt i den teknologi som foreligger.

VI.

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at PCB-holdige lysrørarmaturer i offentlige bygninger gradvis erstattes med nye energieffektive lysanlegg.

VII.

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at det knyttes betingelser om ENØK-tiltak til fornyelse av avtaler om langsiktige kraftleveranser til industrien.

VIII.

       Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om opprettelse av et energiprogram for satsing på nye og fornybare energikilder.

IX.

       Stortinget ber Regjeringen legge fram en plan i Revidert nasjonalbudsjett for å øke bruken av biobrensel, herunder hvilke låne- og tilskuddsordninger som kan være aktuelle.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 24. januar 1996.

Ragnhild Queseth Haarstad, Paul Chaffey,

leder. ordfører og sekretær.