1. Sammendrag

  Det tas i dokumentforslaget til orde for innføring av strengere retningslinjer for eksport av militært materiell fra Norge.

       Forslaget lyder:

«1. Stortinget ber Regjeringen om å legge frem en stortingsmelding med en handlingsplan for omstilling av våpenindustrien til sivil produksjon. En slik handlingsplan bør trekke opp retningslinjene for et tverrfaglig nasjonalt forsknings- og utviklingsprogram der en bruker ressurser fra ulike forsknings- og bedriftsmiljøer til å omstille industrien.
2. Norge skal ikke eksportere våpen eller ammunisjon til land som bryter grunnleggende menneskerettigheter, land med udemokratiske styresett eller land som opptrer truende overfor andre land.
3. De retningslinjer som gjelder for innvilgelse av eksportlisens for våpen og militært utstyr med selvstendig funksjon skal også gjelde ved delleveranser.
4. Forutsetningen for at Regjeringen skal godkjenne samarbeids- og utviklingsprosjekter om våpen og militært utstyr med andre land er at sluttproduktet er relevant for forsvaret av Norge, at eksport av sluttproduktet skjer innenfor rammen av det norske regelverket og at Norge kan hindre eksport dersom dette viser seg ikke å være tilfelle.
5. Innvilgelse av eksportlisens for eksport av militært materiell forutsetter fremleggelse av myndighetsbekreftet sluttbrukererklæring med reeksportklausul uansett hvilket land det eksporteres til. Dette gjelder for eksport av sluttprodukter, men også for eksport av deler og ved deltagelse i samarbeidsprosjekter. »

       Forslaget tar sikte på å stramme inn regelverket for eksport av militært materiell slik at Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksportlisenser blir mer i tråd med ordlyden i stortingsvedtaket av 1959 og slik at det blir et eksplisitt forbud mot å eksportere våpen og ammunisjon til land som bryter grunnleggende menneskerettigheter.

       Forslaget begrunnes bl.a. med at det er flere eksempler på at norskprodusert materiell har vært solgt til eller på annen måte havnet i områder der det er krig eller borgerkrig. Det vises til at Stortingets nylige behandling av våpeneksport til Tyrkia klarla svakhetene i regelverket og praktiseringen av regelverket. Det ble videre avdekket at norsk våpeneksport i for stor grad finner sted i hemmelighet og at opplysninger er svært vanskelige å få frem. Det fremholdes at det derfor er behov for at Stortinget foretar en grundig gjennomgang av alle sider ved norsk eksport av militært materiell.