3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen om at det utarbeides en skolemodell basert på selvstyrte skoler hvor representantene for foreldrene har flertall i styret.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om å erstatte dagens rammefinansiering av skolevesenet med et system hvor pengene følger eleven, slik at foreldrene sikres reell valgmulighet mellom offentlig eller privat hjemmeundervisning. Finansieringsmåten skal gjelde alle undervisningstilbud.

Forslag 3

       Stortinget anmoder Regjeringen om å fremme sak om å fristille Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) fra departementet, slik at det kan fungere som en fristilt foreldrenes ombudsmann i saker som vedrører skolen, barna eller samarbeidet mellom hjem og skole.

Forslag fra Høyre:

Forslag 4

       Stortinget bed Regjeringa legge fram forslag om at ein større del av ansvaret for økonomiske, organisatoriske og pedagogiske spørsmål vert overført til den einskilde skulen. Modellar med driftsstyre der foreldra har fleirtal, bør prøvast ut på breiare basis. Rektor skal ha det pedagogiske og faglege ansvaret.

Forslag 5

       Stortinget bed Regjeringa legge fram forslag om at inntektene til skulen vert fastsette dels gjennom ei rammeløyving til den einskilde skulen og dels ved at pengane følgjer eleven, dette m.a. for å sikre foreldra større reell fridom i val av skule for eigne barn.

Forslag 6

       Stortinget bed Regjeringa legge fram forslag om at Foreldreutvalet for grunnskulen, FUG, vert omdanna til ein frittståande interesseorganisasjon for foreldra.