2. Konvensjon nr. 178 og rekommandasjon nr. 185 om tilsyn med sjøfolks arbeids- og levevilkår

2.1 Sammendrag

Konvensjonen inneholder bestemmelser om tilsyn med sjøfolks arbeids- og levevilkår på skip over 500 bt. Rekommandasjonen inneholder detaljerte retningslinjer om hvordan et slikt tilsyn bør gjennomføres.

Norsk lovgivning og forvaltningspraksis er i hovedtrekk i samsvar med konvensjonens og rekommandasjonens bestemmelser. Imidlertid pålegger ikke regelverket så hyppige tilsyn som artikkel 3 i konvensjonen forutsetter, uten at regelverket er til hinder for at dette gjennomføres. Dette kan gjøres ved at tilsynet etter «International Safety Management Code» (ISM-koden) tilrettelegges til også å omfatte nevnte konvensjons krav til tilsyn av arbeids- og levevilkår.

Alle høringsuttalelser som det er vist til i proposisjonen, inklusiv Den norske ILO-komité, slutter seg til Norsk ratifikasjon og tiltredelse.

Kommunal- og regionaldepartementet tilrår at Norge ratifiserer konvensjon nr. 178 og tiltrer rekommandasjon nr. 185.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Sylvia Brustad, Odd Eriksen, Gard Folkvord, Aud Gaundal og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og Ivar Østberg, fra Høyre, Sverre J. Hoddevik og Erna Solberg, fra Senterpartiet, Morten Lund, og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, vil peke på at norsk lovgivning og forvaltningspraksis i hovedtrekk er i samsvar med konvensjonens og rekommandasjonens bestemmelser.

Komiteen har imidlertid merket seg at vårt regelverk ikke pålegger så hyppig tilsyn som konvensjonen forutsetter. Komiteen vil vise til at konvensjonens krav kan oppfylles ved at tilsynet etter ISM-koden tilrettelegges etter kravene i konvensjonen.

Komiteen har ellers ingen merknader og støtter ratifiseringen av konvensjonen og tiltredelsen av rekommandasjonen.