Vedlegg 1: Brev datert 17.november 1998 frå statsråden for utvikling og menneskerettar om oppfølging av norsk initiativ til oppretting av gjeldsfond for mellomamerikanske landramma av orkanen Mitch.

I forbindelse med skadevirkningene av orkanen Mitch i fire mellomamerikanske land, har Regjeringen tatt et initiativ for å få Verdensbanken til å opprette et fond for å lette landenes betjening av gjeld til de tre viktigste internasjonale finansinstitusjonene for området: Verdensbanken, Det internasjonale valutafondet og Den inter-amerikanske utviklingsbank. Vi har foreslått for Verdensbanken at fondet blir åpent for gavebidrag fra alle interesserte giverland. Formålet er å hindre at begrensede ressurser brukes til gjeldsbetjening til fortrengsel for nødvendig gjenoppbygging. Verdensbanken har et første utkast til utforming av fondet under utarbeidelse og vil ha kontakt med Norge og andre interesserte giverland før det opprettes formelt.

Regjeringen er villig til å følge opp initiativet ved å overføre 120 millioner kroner til fondet, forutsatt at det får en tilfredsstillende utforming. Disse midlene er disponible innenfor årets budsjett for Utenriksdepartementet, under kap. 0166 gjeldslettetiltak, post 70 tilskudd til fond for internasjonale gjeldsoperasjoner. Dermed kan beløpet overføres allerede i år, noe som er positivt, da landenes problemer knyttet til gjeldsbetjening er akutte.

Den samlede bevilgningen over denne posten er på 295 millioner kroner for 1998.

I St.prp. nr. 1 (1997-98) står det under omtalen av posten blant annet følgende:

«Formålet med gjeldsfondet er å bidra til å lette utviklingslandenes gjeldsbyrde og sikre økte ressursoverføringer til de fattigste og mest gjeldstyngede land, spesielt Afrika sør for Sahara.»

Med den planlagte allokering av 120 millioner kroner vil en noe større del av det som var tenkt opprinnelig gå til land utenfor Afrika. Ved disponeringen av den resterende del av denne budsjettposten vil jeg imidlertid påse at Afrika prioriteres særskilt. Jeg mener derfor at Stortingets intensjon med bevilgningen samlet vil være ivaretatt.