4. Samfunnsplanlegging og brukarmedverknad

4.1 Samandrag

Regjeringa har som mål at all planlegging, lovverk og retningsliner skal ta omsyn til funksjonshemma. Brukarmedverknad er eit grunnleggjande prinsipp i Regjeringa sitt arbeid for funksjonshemma. Det blir uttala at auka medverknad frå funksjonshemma er naudsynt for å få ta vare på deira rettar og behov. Satsingsområdet "Planlegging og brukarmedverknad" i handlingsplanen tek sikte på å føre omsynet til funksjonshemma inn som ein premiss i all kommunal og fylkeskommunal planlegging.

Eit rundskriv som gir retningsliner for korleis arealplanlegging skal ta omsyn til funksjonshemma sine behov for tilgjenge, skal liggje føre i løpet av våren 1999.

Det vert arbeidd med at kunnskap om planlegging for funksjonshemma skal takast inn i grunnutdanningane ved høgskulane. Utdanningsinstitusjonane vil gjennomføre forsøk og utprøving av pedagogiske opplegg for å inkludere kunnskap om planlegging for funksjonshemma i utdanninga. Dette arbeidet er samordna med Husbanken si satsing for å auke kunnskapen om tilgjenge for funksjonshemma i teknisk utdanning i vidaregåande skular, høgskular og universitet.

Det vil i løpet av planperioden bli gjennomført forsøk og utviklingsprosjekt for å finne svar på korleis brukarmedverknaden kan gi best mogeleg resultat. Det vil bli sett i gang eit program for å følgje og måle utviklinga av brukarmedverknad i planprosessane i kommunar og fylkeskommunar og effekten av arbeidet med å inkludere omsynet til funksjonshemma i planutforming. Funksjonshemma sine organisasjonar vil vere viktige samarbeidspartar i høve til informasjonsarbeidet i satsingsområdet.

4.2 Komiteen sine merknader

Komiteen støtter målsettingen om at all planlegging, alt lovverk og alle retningslinjer skal ta hensyn til de som har en funksjonshemming, og ser derfor på brukermedvirkning som en demokratisk rettighet som er helt nødvendig for å kunne gi en god kvalitet på tjenestetilbudene.

Komiteen støtter Regjeringens grunnleggende prinsipp om brukermedvirkning i arbeidet med funksjonshemmede. Komiteen viser til at overordnede og samfunnsmessige målsettinger om funksjonshemmede skal inkluderes i grunnlaget for alle beslutninger i planlegging, og at målsettingene skal utvikles til konkrete handlinger på de ulike nivåene innenfor de sektorene som er relevante. Komiteenvil peke på at brukermedvirkning spesielt er viktig ved utforming av hovedprioriteringer og satsninger slik at tilrettelegging for funksjonshemmede blir vektlagt i kommuneplaner, fylkesplaner, sektorplaner og plan- og bygningsloven. Komiteen viser til at et av prosjektene som er meldt som tiltak i handlingsplanen, er utviklingsprosjektet "Planleggingspraksis og medverknad". Dette prosjektet tar utgangspunktet i behovet for å øke kunnskapen for å kunne gjennomføre gode planprosesser der hensynet til tilgjengelighet og funksjonshemmede blir ivaretatt. Dette gjelder både faktisk kunnskap om hvilke tiltak som bør settes i verk, og hvordan brukermedvirkningen kan gi best mulig resultat.

Komiteen støtter forslaget fra FFO om at det startes et prøveprosjekt for å utvikle en modell for brukermedvirkning i regional helseplanlegging.