Vedlegg 1: Svar på spørsmål fra forsvarskomiteen til forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll (brev til forsvarskomiteen datert 4.februar 1999).

Spørsmål 1:

Det vises til at det etter vedtak om sammenbinding av Blåtind-Mauken skytefelt i Indre Troms er blitt mulig å etablere et regionfelt i Nord-Norge. Hva er kjernen i de spesifikke behov som ligger til grunn for etablering av et regionfelt i Sør-Norge?

Svar:

Regionfelt Østlandet skal dekke Hærens behov for et skyte- og øvingsfelt for avdelingene i Østlandsregionen som tillater både manøvrering av avdelinger og skarpskyting med alle Hærens våpen. Behovet for et slikt felt er blitt påtrengende for å opprettholde Hærens stridsevne sett på bakgrunn av nedskjæringene i krigsoppsetningene, samt innføring av nye våpen og nytt offensivt manøverkonsept. For å gjennomføre utdannelse av avdelingene, er det nødvendig å gjennomføre realistiske og effektive øvelser under feltmessig forhold i et egnet terreng. Slike øvelser må gjennomføres så nært opp til krigens krav som mulig. Den tekniske og taktiske utvikling stiller her nye krav til øvingsterrenget som vanskelig oppfylles i noen av de eksisterende øvingsfelt i Sør-Norge. Det sentrale behov er å få øvet flere bataljoner i samvirke mellom ulike våpenarter - infanteri, kavaleri og artilleri - med realistisk og koordinert avdelingsmanøvrering frem til et punkt hvor det avgis skarpskyting mot felles mål. Hærens øvelser tilføres på denne måten en ny dimensjon, som ikke kan øves i noen av de eksisterende øvingsfelt i Sør-Norge. Dette er begrunnet til dels i feltenes størrelse, dels av terrengforholdene og dels av sikkerhetsmessige forhold. For ordens skyld nevnes at Forsvaret ikke skyter med skarpt i rekvirerte områder.

Behovet er altså å gjennomføre realistiske øvelser med én til to manøverbataljoner støttet av en til to ildstøttebataljoner, samlet inntil fire bataljoner i angrep med skarpe våpen mot et felles mål.

Spørsmål 2:

Hvilke kostnadsestimater foreligger eventuelt for ekstra merutgifter ved å gjennomføre de planlagte øvelser i Regionfelt Østlandet i et regionfelt i Nord-Norge?

Svar:

Dersom samlet øvingsvirksomhet, planlagt ved Regionfelt Østlandet gjennomføres i Hjerkinn skytefelt, er merutgiftene beregnet og presentert i St meld nr 11 (1998-99) på side 41. Merkostnadene pr år vil være ca 25 mill kroner i tids- og transportkostnader. Ved å overføre den samme virksomhet til Nord-Norge, f eks til Mauken-Blåtind, vil merkostnadene øke ytterligere med 40-50 mill. kroner pr år. Dette skyldes betydelige økninger i transportutgiftene (i hovedsak personelltransport) og ytterligere tap av øvingstid. Samlet merkostnad er således anslått til å bli 65-75 mill kroner pr år. Det er her ikke tatt hensyn til tap av avdelingenes effektive øvingstid, som i så fall må økes med ca 30 %.

I tillegg må det nevnes at øvingsforholdene i Nord-Norge ikke er særlig representative for sør-norsk terreng. Kapasiteten i Mauken-Blåtindfeltet er dimensjonert for de avdelinger som er stasjonert i Indre Troms, slik at avdelinger fra andre landsdeler ikke kan forvente å få tildelt nødvendig øvingstid.