3.1 Sammendrag

Regjeringen har som visjon at alle skal kunne bo godt og trygt. Flest mulig skal være mest mulig selvhjulpne i boligmarkedet og forsørget av egen arbeidsinntekt. De fleste bor da også i gode boliger til rimelige bokostnader og er selvhjulpne og selvforsørget. Den norske boligmodellen der målet har vært at flest mulig skal eie sin egen bolig, har vært vellykket.

Hva som oppfattes som en god og trygg bolig avhenger av en rekke egenskaper ved boligen og boområdet og av beboerens egne preferanser. En god bolig skal som minimum dekke beboerens grunnleggende behov for trygghet for liv og helse, for personlig hygiene og for hvile. I takt med velferdsøkningen har valg av bolig blitt et synlig symbol for valg av identitet, kultur og ønske om tilhørighet.

Kvaliteten på boligen er også avgjørende for om den oppfattes som god. Om en bolig vurderes som god, vil variere mellom individer med forskjellige preferanser. Med den tiltagende variasjon i familie og levemønster er det viktig at boligmassen avspeiler befolkningens ønsker slik at flest mulig kan finne en bolig som dekker deres behov.

Også juridiske og økonomiske faktorer skal bidra til en trygg og god bolig. Lovverket og domstolsapparatet skal sikre beboernes rettigheter, og er avgjørende for deres botrygghet. Forutsigbare og stabile økonomiske rammer og systemer demper husstandenes risiko, bl.a. knyttet til lånerenter og boligpriser. Også et godt velferdssystem for vanskeligstilte gir økt trygghet.

Et godt sted å bo er en viktig forutsetning for integrering og deltakelse i samfunnet. Bolig utgjør sammen med arbeid og helse de tre grunnleggende elementer i velferdssamfunnet. En god bolig er grunnlaget for en anstendig menneskelig tilværelse, og vil ofte være avgjørende for innbyggernes helse og deltakelse i arbeidslivet.

Regjeringens hovedstrategi for å nå sin visjon, og første hovedmål, er å legge til rette for et velfungerende boligmarked. Rentenivået er den økonomiske faktoren som påvirker boligmarkedene mest. Regjeringen legger derfor stor vekt på å føre en økonomisk politikk som sikrer stabile, lave renter. En slik politikk sikrer en stabil utvikling i boligmarkedene, dempet risiko for aktørene og stabil, høy sysselsetting. Stabil, høy sysselsetting sikrer folks arbeidsinntekt slik at de kan ivareta egne boutgifter.

Noen har færre ressurser enn majoriteten av befolkningen, og vil trenge hjelp til å etablere seg i boligmarkedet. Regjeringen har derfor som sitt andre hovedmål å skaffe boliger til vanskeligstilte på boligmarkedet og hjelp til å bli boende i denne.

Videre ønsker Regjeringen å legge til rette for å øke antall miljøvennlige og universelt utformede boliger og boområder, og har dette som sitt tredje og siste hovedmål.

3.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merket seg Regjeringens visjon: Alle skal kunne bo godt og trygt. Flertallet slutter seg til intensjonene i denne visjonen og meldingens utdyping av visjonen, men mener den ikke er tilstrekkelig.

Flertallet viser til at hovedmålet inntil nå har vært at den enkelte skal disponere en god bolig i et godt bomiljø. Regjeringens visjon er mindre tydelig enn dagens hovedmål særlig ved at den ikke i samme grad legger vekt på den enkelte boligs plass i et godt bomiljø. Dette inntrykket styrkes også ved at Regjeringen foreslår å svekke de mest målrettede virkemidler for utvikling av bomiljø og bærekraft. Flertallet mener derfor at målsettingen i boligpolitikken, om at alle skal kunne disponere en god bolig i et godt bomiljø, må ligge fast.

Flertallet mener en visjon for boligpolitikken i tillegg må inneholde et fokus på folks boutgifter. Flertallet ønsker derfor at visjonen for boligpolitikken skal være: Alle skal kunne bo godt og trygt til en rimelig pris i forhold til inntekt.

Flertallet mener det er behov for en politikk som skaper et mer stabilt boligmarked med stabil og tilstrekkelig boligbygging, stabil prisutvikling, med et leiemarked med mindre prissvingninger der det er tilgjengelig tilstrekkelig billige ikke-kommersielle leiligheter, og en bostøtteordning som gjør at ingen får en urimelig høy boutgiftsbelastning.

I tråd med denne målsetningen mener flertallet det er naturlig med ytterligere hovedmål for å nå visjonen:

  • – Et variert og stabilt boligmarked: Flertallets mål er å skape et mer stabilt boligmarked med mindre svingninger og med mulighet for i større grad enn i dag å kunne velge mellom eie- og leieformen avhengig av livssituasjon. Målet er en stabil utvikling og balanse i boligmarkedet.

  • – Avskaffe bostedsløshet og forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet. Flertallet mener at det må defineres et ambisjonsnivå for boligsosiale virkemidler, basert på kommunenes innrapporterte behov i boligsosiale handlingsplaner. Flertallet mener det må skapes en tilstrekkelig ikke-kommersiell sektor med billige boliger for å påvirke prisene i det øvrige leiemarkedet og forebygge at folk blir vanskeligstilt på boligmarkedet.

  • – Øke antallet miljøvennlige og universelt utformede boliger og gode boområder med gode levekår.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti slutter seg til Regjeringens visjon og målsettinger om at "Alle skal kunne bo godt og trygt".

Visjonen skal nås gjennom følgende strategier:

  • – Tilrettelegge for et velfungerende boligmarked.

  • – Skaffe boliger til vanskeligstilte på boligmarkedet.

  • – Øke antallet miljøvennlige og universelt utformede boliger.

Etter disse medlemmers oppfatning svarer denne visjonen og de underordnede målsettingene godt i forhold til de utfordringer som i dag er i boligmarkedet.

Komiteen viser for øvrig til merknader under kapittel 7.2.