Norge er en av verdens største eksportører
av sjømat. Norske eksportører selger årlig
mer enn 2 000 ulike marine produkter som eksporteres til mer enn
150 land hvert år. Forbrukertrender på verdensmarkedet
med vekt på sunn og bærekraftig produksjon går
i Norges favør. Etterspørselen etter sjømat
er økende, og potensialet er stort.
Fremveksten av sterke multinasjonale supermarkedkjeder
og effektive internasjonale leverandører har i løpet
av få år skapt en ny konkurransearena.
Dagens internasjonale sjømatmarked bærer preg
av å være kjøpers marked. De relativt
få kjøperne har omfattende og tydelige krav til
leverandører og muligheter til å velge blant store
og små leverandører i en rekke land. Leverandører
som ønsker å være med i denne konkurransen
må kunne tilpasse seg disse kravene.
I forhold til supermarkedkjedene i de store
industrilandene er de norske sjømateksportørene
små. Tilsvarende er norske produsenter også relativt
små sammenlignet med sjømatprodusenter i andre
land. Det er i dag over 550 foredlingsbedrifter og mer enn 500 aktive eksportører
av fisk i Norge. Eksporten, og mye av virksomheten for øvrig,
domineres imidlertid av en håndfull selskaper som i norsk
marin sammenheng fremstår som store, men som er små i
internasjonal sammenheng. Den tradisjonelle omsetningsformen for
fisk har vært omsetning i spotmarkedet. I dette markedet
er som regel priskonkurranse det viktigste konkurranseparameteret.
Langsiktig kontraktssalg stiller andre krav enn spotomsetning når
det gjelder markedskontakt og markedsforståelse.
Kjedene ser det som viktig med en jevnlig lansering av
nye produkter for å opprettholde og skape interesse og
helst øke den totale omsetningen. Dette krever betydelige
ressurser fra leverandørenes side i form av utviklingskostnader
samt kostnader til dokumentasjon og lanseringskampanjer. Bredde
i produktsammensetningen og sikkerhet i leveransene også utenfor
sesongen foretrekkes ofte av de større matvarekjedene.
Tilleggsinformasjon som f.eks. miljømerking, kvalitets-standarder,
merking av fangstdato og fangstfelt o.l. kan utgjøre konkurransefortrinn.
Det avgjørende for supermarkedene er ofte hvor stor fortjenestemargin
det er mulig å oppnå per hyllemeter. Selv om størrelse
og volum i slike sammenhenger vil kunne spille en mindre rolle,
vil det likevel ofte være slik at de internasjonale matvarekjedene
foretrekker å forholde seg til få, store leverandører
som kan tilby både volum og et bredt produktsortiment.
De problemstillinger og trender som er beskrevet ovenfor
gjelder i like stor grad for det norske markedet. Sjømatprodusentene
klarer ikke i tilstrekkelig grad å tilfredsstille kjedenes
behov med hensyn til leveringssikkerhet og produktsortiment etc.
Komiteen viser til
at Norge ligger tett opptil verdens mest produktive havområder.
Det gir helt unike muligheter for å bringe på land
sjømat av høy kvalitet. Samtidig har vi en lang
kystlinje med rene havområder som egner seg for havbruk.
Komiteen mener at Norge har et
unikt fortrinn ved sin nærhet til ferskt råstoff
av høy kvalitet, og at norsk fiskerinæring av
den grunn må utvikle en strategi som bygger på det
fortrinnet vi her er i besittelse av.
Komiteen mener videre at Norge
må sikte mot å være verdens fremste leverandør
av høykvalitets fiskeprodukter. Førsteklasses
ferskt råstoff kan både være grunnlag
for ferske foredlede produkter, for tradisjonelle produkter som
tørrfisk og klippfisk, og for foredlede produkter som fryses
etter bearbeidelse. En slik strategi forutsetter imidlertid nødvendige
grep. For det første at leveransene av ferskt råstoff
må ha prioritet. For det andre at vi sikrer nivået
på kvaliteten ved at det innføres en sertifiseringsordning
for selskaper som vil levere under felles norsk markedsprofil. De
ulike delene av næringen må i langt større
grad sees i sammenheng. Aktiviteten i flåten må endres
slik at en jevner ut svingningene i ressursgrunnlaget. Hensynet
til kvalitet og markedsmuligheter må tillegges vekt i reguleringen
av fisket. Fokus må flyttes til hvordan vi kan styrke vår
konkurranseevne i det internasjonale marked og få størst
mulig utbytte av hver kilo fisk. Både for å kunne
utnytte fortrinnet ved tilgang på ferskt råstoff
og for å få bedre utnyttelse av kapasiteten i
fiskeindustrien, er det behov for å jevne ut svingningene
i leveransene.
Komiteen ser et behov for ytterligere å styrke forskningen
på områder som markedskunnskap, markedsrettet
produktutvikling, oppdrett av nye arter og marin bioteknologi. Komiteen viser
ellers til Regjeringens målsetninger gjennom St.meld. nr.
20 (2004-2005) - Vilje til forskning hvor disse områdene
er omtalt.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener
det er viktig at næringen gis rammevilkår som
er forutsigbare og markedsfokusert, noe som forutsetter et skille
mellom fiskeri- og distriktspolitikk. Forutsigbarhet med hensyn
til prising, kvantum og timing er viktig for å sikre en
positiv og markedsrettet utvikling i næringen.
Disse medlemmer støtter
derfor Regjeringen i at det bør opprettes en frivillig
merkeordning for å sikre at kvaliteten på norsk
sjømat har et høyt nivå. En slik ordning
vil medføre at de bedrifter som slutter seg til ordningen
vil kunne operere under en felles norsk markedsprofil, og derigjennom
være et tiltak som bidrar til å styrke kvalitetsfokuset
i næringen. Disse medlemmer vil også fremheve
viktigheten av at det fokuseres på hvordan reguleringer
og høstingsstrategier kan bli mer markedsrettede.