11.13.1 Post 70 (Ny) Tilskudd

Sammendrag

Som et ledd i oppfølgingen av Stortingets behandling av St.meld. nr. 46 (2003-2004) om SIVAs framtidige virksomhet foreslås en ny bevilgning til SIVA SFs inno­vasjonsvirksomhet. Formålet med bevilgningen er å styrke SIVA SF sitt arbeid med innovasjons- og nettverksaktivitet, inkubatorsatsing i sentrale strøk og Norwegian Centres of Expertise (regionale innovasjonssentra).

I SIVA SFs innovasjonsnettverk etableres det i dag om lag 200 nye kunnskapsintensive bedrifter årlig. Den foreslåtte bevilgningen vil bidra til at selskapets viktige arbeid på dette feltet kan opprettholdes og videre­utvikles.

Bevilgningen vil videre gi SIVA SF muligheten til å videreføre inkubatorvirksomheten knyttet opp mot de sentrale universitets- og forskningsmiljøene. En inkubator tilbyr nyetablerte bedrifter lokaler og kontortjenester, faglig nettverk og rådgivning. Ordningen er et viktig ledd i arbeidet med utvikling av nytt næringsliv. Videreføring av de sentrale inkubatorene vil være spesielt positivt for næringsutvikling basert på kommersialisering av forskningsresultater. Tung kompetanse og aktivitet i de sentrale inkubatorene vil i tillegg ha en effekt i distriktene gjennom ordningen "distribuert inkubator" som SIVA SF har utviklet.

Bevilgningen vil utover dette gi SIVA SF mulighet til å delta aktivt i arbeidet med Norwegian Centres of Expertise. Dette programmet er innrettet for å stimulere til målrettet og forpliktende samarbeid mellom bedriftsklynger og regionale FoU-miljø, med utgangspunkt i ulike regioners særskilte forutsetninger. Det er utpekt tre forprosjekter i hhv. Horten, Raufoss og Ålesund. Disse forprosjektene vil gi erfaringer for etablering av endelig modell og arbeidsform for programsatsingen. Programmet er et samarbeidsprosjekt mellom Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA SF. SIVA SF vil gjennom sine næringshager, kunnskapsparker og forskningsparker i mange tilfeller sitte på eiersiden i fasilitatorselskaper tilknyttet de enkelte Norwegian Centres of Expertise, og er tiltenkt en rolle som ansvarlig for operativ oppfølging av sentrene.

På denne bakgrunn foreslås det bevilget 15 mill. kroner under kap. 2426, ny post 70.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Kystpartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet vil understreke betydningen av SIVA SF sitt arbeid med innovasjons- og nettverksaktivitet, inkubatorsatsing i sentrale strøk og regionale innovasjonssentra. Som et ledd i en aktiv og målrettet næringspolitikk for hele landet ønsker disse medlemmer å øke bevilgningen med 15 mill. kroner mer enn Regjeringens forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

2426

SIVA SF (jf. kap. 3961 og 5609)

70

(NY) Tilskudd, bevilges med

30 000 000"

11.13.2 Post 95 Egenkapital

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet viser til at Stortinget har vedtatt at SIVAs statskassegjeld skal reduseres med 250 mill. kroner. Dette skal gjennomføres ved at SIVA tilføres egenkapital på 150 mill. kroner over 3 år (2005-2007) og ved at SIVA selv bidrar med 100 mill. kroner gjennom interne tiltak (i hovedsak gjennom redusert likviditetsbeholdning og salg av deler av eiendomsmassen). 50 mill. kroner av statskasselånene ble omgjort til egenkapital i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2005. Disse medlemmer ser ingen vektige argumenter for å vente med å konvertere de siste 100 mill. kronene og foreslår at resten av statsgjelden til SIVA konverteres til egenkapital.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

2426

SIVA SF (jf. kap. 3961 og 5609)

95

Egenkapital, forhøyes med

100 000 000

fra kr 50 000 000 til kr 150 000 000"