13.2.1 Post 50 Forvaltningsstøtte og utviklings­oppgaver, Veterinærinstituttet

Sammendrag

Kompensasjon for økt innbetaling til Statens pensjonskasse

Statens Pensjonskasse varslet i juli i 2004 at pensjonspremien for virksomhetene Skogforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, Veterinærinstituttet og Planteforsk ville bli økt fra 2005. Arbeidsgiverandelen beregnes nå etter aktuarielle prinsipper og alle virksomhetene har fått en nær dobling av premien. Den varslede økningen vil være en stor økonomisk belastning for virksomhetene. Virksomhetene finansieres i hovedsak gjennom bevilgninger over 50-poster i statsbudsjettet. Bare en mindre del av finansieringen er basert på eksterne kilder. Dette gjør det svært vanskelig for virksomhetene å dekke den varslede økningen.

For å kompensere for økt pensjonspremie foreslås det å øke bevilgningen på kap. 1112 post 50 med 4,2 mill. kroner, jf. også omtale under kap. 1112 post 51 og kap. 1141 post 50 og 51.

Avvikling av Det Veterinærvitenskapelige forskningsfond

Fondet har sin bakgrunn i overskudd i det norske pengelotteri og ble opprettet ved Stortingets beslutning av 6. juli 1927. Pr. 31. desember 2004 sto det 607 466 kroner på fondet.

Grunnkapitalen i fondet er på 500 000 kroner og er i tråd med fondets statutter urørlig. Fondets renteinntekter har vært brukt til utbetaling av stipend til veterinærer som har søkt om tildeling av midler til ulike forsk­ningsoppgaver innen veterinærmedisin.

Landbruks- og matdepartementet ønsker å nedlegge fondet på grunn av at midlene som årlig kan deles ut i stipend er meget begrenset. Arbeid og administrasjon knyttet til forvaltning og søknadsbehandling av fondsmidlene er heller ikke i samsvar med tildelingene fra fondet.

Fondets formål om å bidra til veterinærmedisinsk forskning er viktig og aktuelt. Den ledende veterinærmedisinske forskningsinstitusjon i Norge i dag er Veterinærinstituttet. Landbruks- og matdepartementet foreslår derfor at fondets samlede midler overføres til Veterinærinstituttet til bruk til kompetansehevende tiltak innen veterinærmedisin.

Det antas at fondet inklusive renter ved mulig tidspunkt for inntektsføring i statsbudsjettet sommeren 2005 vil utgjøre om lag 0,615 mill. kroner.

Avviklingen av fondet foreslås gjennomført ved at fondskapitalen inkludert renter inntektsføres på kap. 4100 (ny) post 51 med 0,615 mill. kroner mot en tilsvarende økning i utgiftene på kap. 1112 post 50.

Samlet foreslås post 50 økt med 4,8 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

13.2.2 Post 51 Forvaltningsstøtte, utvikling og kunnskapsformidling, Planteforsk

Sammendrag

Kompensasjon for økt innbetaling til Statens pensjonskasse

Statens Pensjonskasse varslet i juli i 2004 at pensjonspremien for Planteforsk ville bli økt for 2005 grunnet overgang til aktuarberegning av arbeidsgiverandelen av pensjonskostnadene. Dette innebærer at arbeidsgiverdelen av pensjonskostnadene flyttes fra Statens Pensjonskasse over til den enkelte virksomhet. For å kompensere for økt pensjonspremie foreslås det en økning i bevilgningen på kap. 1112 post 51 på 5,5 mill. kroner, jf. nærmere omtale under kap. 1112 post 50.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.