4.9.1 Post 70 Tilskudd til sikkerhetsopplæring for fiskere

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til avtalen om Revidert nasjonalbudsjett 2005 med Fremskrittspartiet, omtalt i denne innstilling under kapittel 1.3, hvor Fremskrittspartiet gir subsidiær støtte til Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett 2005 med de endringer som følger av avtalen. I avtalen er det enighet om å bevilge 3 mill. kroner til sikkerhetsopplæring for fiskere. Flertallet foreslår på denne bakgrunn å øke bevilgningen med 3 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

229

Andre tiltak:

70

Tilskudd til sikkerhetsopplæring for fiskere, forhøyes med

3 000 000

fra kr 6 988 000 til kr 9 988 000"

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet mener at sikkerhetsopplæringen for fiskere er en viktig årsak til at ulykkesstatistikken blant fiskere har vært nedadgående. Sikkerhetsopplæringen er obligatorisk for alle som skal ta arbeid på fiskeregistrerte fartøy og har siden starten vært fullfinansiert. Grunnkurset har vært gratis, mens det har vært en viss egenandel på repetisjonskurset. Disse medlemmer foreslår å bevilge 4 mill. kroner, for å sikre videre drift av sikkerhetsopplæringen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

229

Andre tiltak

70

Tilskudd til sikkerhetsopplæring for fiskere, forhøyes med

4 000 000

fra kr 6 988 000 til kr 10 988 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at reduksjon i statlig bevilgning i budsjettet for 2005 medførte at utgifter til kursdeltagelse og materiell for fiskere som må gjennomføre sikkerhetsopplæring økte betydelig. Disse medlemmer har merket seg at dette har medført en kraftig reduksjon i antall deltagere på førstegangskurs og repetisjonskurs. Disse medlemmer peker på at betingelsene knyttet til sikkerhetsopplæringen for fiskere må sees i sammenheng med tiltak for å rekruttere unge fiskere til fiskerinæringen. Disse medlemmer viser til at det fortsatt er langt farligere å være sjarkfisker enn yrkesaktiv på land, og at tiltak for å bedre sikkerheten for fiskere derfor er viktig.

Disse medlemmer viser også til flertallsmerknad i Budsjett-Innst. S. nr. 12(2004-2005) angående sikkerhetsopplæring for fiskere. Disse medlemmer viser til at det ennå ikke foreligger noen avklaring om fremtidig organisering og finansiering slik flertallet har bedt om. Samtidig viser disse medlemmer til at det foregår arbeid med ratifisering av STCW-F-konvensjonen om sikkerhetsopplæringen til sjøs, og at en avklaring av fremtidig opplegg i sikkerhetsopplæringen for fiskere må vurderes i en slik sammenheng. Disse medlemmer forutsetter at dagens ordning videreføres inntil slik samordnet avklaring er behandlet av Stortinget. Disse medlemmer viser også til Innst. S. nr. 192 (2004-2005) om marin næringsutvikling der næringskomiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti henviser til Budsjett-innst. S. nr. 12 (2004-2005) om sikkerhetsopplæring for fiskere og avslutter med:

"Disse medlemmer registrerer denne merknaden og viser til at sikkerhetsopplæring for fiskere er viktig for å forebygge skader og ulykker på sjøen."

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 3 000 000 kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett. Disse medlemmer viser til avtalen om Revidert nasjonalbudsjett mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, hvor dette er innfridd.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til det obligatoriske tilbudet Sikkerhetsopplæring for fiskere. Disse medlemmer er av den oppfatning at grundig sikkerhetsopplæring er en viktig årsak til at ulykkesstatistikken blant fiskere er nedadgående. Høy bevissthet og forståelse for viktigheten av sikkerhet i fiskerinæringen er etter disse medlemmers oppfatning en forutsetning for å sikre trygg ferdsel på havet. Disse medlemmer mener derfor at det er viktig at kursene er rimelige og at det gir mulighet til deltagelse. Disse medlemmer viser til at grunnet kraftig økning i kursavgiften har antall deltagere på sikkerhetsopplæringen for fiskere gått ned. Dette er en utvikling som disse medlemmer er svært bekymret over. Disse medlemmer ber Regjeringen sikre at kursavgiften holdes på et så lavt nivå at det ikke hindrer deltagelse.

Disse medlemmer viser til forslag ovenfor om å øke bevilgningen med 3 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet viser til merknader i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2004-2005) der partiet påpekte at bevilgningen til sikkerhetsopplæring for fiskere for 2005 må tolkes som et avviklingstilskudd. Disse medlemmer vil understreke behovet for å opprettholde sikkerhetsopplæringen og foreslår derfor å øke bevilgningen på kap. 229 post 70 med 4 mill. kroner.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

229

Andre tiltak

70

Tilskudd til sikkerhetsopplæring for fiskere, forhøyes med

4 000 000

fra kr 6 988 000 til kr 10 988 000"