7.11 Kap. 573 Kompensasjon til fylkeskommuner ved statens overtakelse av ansvaret for spesialisthelsetjenesten

7.11.1 Post 60 Tilskudd til sletting av gjeld mv.

Sammendrag

Det foreslås en bevilgning på 13,9 mill. kroner.

I forbindelse med overføringen av ansvaret for spe­sialisthelsetjenesten, har det blitt foretatt økonomisk oppgjør knyttet til at staten har overtatt formuesposisjoner fra fylkeskommunene. En kartlegging Helse- og omsorgsdepartementet gjorde ved siste årsskifte viser at det er ytterligere to saker hvor det er aktuelt å gjennomføre et slikt oppgjør. Dette gjelder statens overtakelse av Seidajok skole fra Finnmark fylkeskommune og Solvang behandlingssenter fra Vestfold fylkeskommune. Gjelden knyttet til disse to eiendommene var ved overtakelsestidspunktet henholdsvis 12,55 mill. kroner og 1,37 mill. kroner. Beløpene er bekreftet av revisor. De berørte fylkeskommunene vil med den foreslåtte bevilgningen settes i stand til å slette gjelden.

Det har etter hovedoppgjøret ved overføringen av ansvaret for spesialisthelsetjenesten i 2002 vært flere etteroppgjør mellom staten og fylkeskommunene for enkeltinstitusjoner. Etter Helse- og omsorgsdepartementets kartlegging av gjenstående saker og forslag til økonomisk oppgjør i denne proposisjonen, anses prosessen med sletting av fylkeskommunal gjeld i tilknytning til ansvarsoverføringen som avsluttet.

Tilskudd til gjeldsslette vil redusere behovet for inntekter til å dekke rentekostnader og avdrag på gjelden. Det vises til nærmere omtale under kap. 572 post 60.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.