Økonomiske og administrative konsekvenser

Sammendrag

De fleste tiltakene som foreslås iverksatt kan gjennomføres i regi av partene og ligger innenfor rammen av det eksisterende regelverket. Tiltakene vil bidra til besparelser både for næringen selv og samfunnet for øvrig.

Det foreslås flere satsingsområder for Petroleumstilsynet og det legges til grunn at disse kan ivaretas innenfor etatens eksisterende budsjetter gjennom planlegging og prioritering av ressurser. I oppfølgingen av St.meld. nr. 7 (2001-2002) har Petroleumstilsynet årlig fått bevilget 5 mill. kroner til oppbygging av egen kompetanse. Det blir fortsatt viktig for etaten å opprettholde og utvikle sin kompetanse.

De siste fem år er det årlig gitt 15 mill. kroner i støtte til Helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten - som nå er inkludert i Petromaks-programmet i Norges forskningsråd. De viktigste forskningsområdene fremover vil være innenfor helse, herunder kjemikalier og arbeidstid, nye driftsformer, HMS-kultur, risikostyringsmodeller og -verktøy, og effekter av globalisering. Det skal være økt fokus på anvendelse og kunnskapsoverføring fra forskning til operativ virksomhet. Tettere integrering mellom HMS-forskningen og ressurs- og teknologiforskningen innen Petromaks-programmet vil stå sentralt. Ressursbehovet vil håndteres i tilknytning til de ordinære budsjettprosessene.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at meldingen ikke foreslår tiltak som fordrer regelverksendringer. Tiltakene som omtales forutsettes oppfylt innenfor allerede etablerte fora for partssamarbeid. Komiteenviser til at departementet peker på behov for ytterligere forskning innenfor flere temaområder der det har vært igangsatt prosjekter, og at det også er behov for å se nærmere på nye temaer. Komiteen har merket seg at det legges opp til minst en videreføring av forskningsinnsatsen på tilsvarende nivå som frem til nå, og at det særlig pekes på områder som helse, herunder kjemikalier og arbeidstid, nye driftsformer, HMS-kultur mv.

Komiteenviser til meldingens omtale av behov for prioritering av tilsyn på mange områder og ber Regjeringen vurdere behovet for ressurser for å kunne følge opp de prioriterte områdene i statsbudsjettet for 2007.

For komiteen er det viktig å presisere departementets særlige ansvar for å påse at skisserte og planlagte tiltak blir iverksatt og gjennomført på en god måte. Komiteen har for øvrig ingen merknader.