15.3.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Stortinget har vedtatt lov av 17. juni 2005 nr. 85 om rettsforhold og forvaltning av grunn og naturressurser i Finnmark fylke (Finnmarksloven). § 49, 6. ledd lyder:

"Den som ved ikrafttredelsen av kapittel 2 er ansatt i Statskog SF med arbeidssted i Finnmark og som er knyttet til Statskog SFs fjelltjeneste, anses fra ikrafttredelsestidspunktet som ansatt i Statens naturoppsyn. For øvrig gjelder fjerde ledd tilsvarende."

Direktoratet for naturforvaltning/ Statens naturoppsyn har fått i oppdrag å forberede overføring og innpassing av Statskogs Fjelltjeneste i Finnmark til Statens naturoppsyn (SNO), slik at Statens naturoppsyn er operativt i Finnmark fra ikrafttredelse av loven. Av praktiske grunner forutsettes overføringen av Fjelltjenesten å skje 1. juni 2006.

Posten foreslås styrket med 8,25 mill. kroner i forbindelse med at Fjelltjenesten i Finnmark overføres til Statens naturoppsyn. Midlene skal dekke SNOs økte lønns- og driftsutgifter samt nødvendig supplement av materiell.

Posten foreslås videre økt med 1,5 mill. kroner til etablering og drift av to kompetansesentre for villrein, jf. nærmere omtale under kap. 1427, (ny) post 76 Tilskudd til informasjons- og kompetansesentre, kan overføres.

Samlet foreslås bevilgningen økt med 9,75 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

15.3.2 Post 31 Tiltak i naturvern-, kulturlandskaps- og friluftsområder, kan overføres

Sammendrag

I forbindelse med eiendommen Schiøtts vei 8 (gnr. 2 bnr. 135 og 330) i Oslo kommune på Huk, foreslås det at Regjeringen får fullmakt til å fradele og selge en del av eiendommen, jf. forslag til romertallsvedtak. Stranddelen av eiendommen vil bli opparbeidet som friområde. Salget vil omfatte bygningen og hageanlegget. Inntektene fra salget er planlagt benyttet til opparbeiding av friluftsområder primært på Bygdøy.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Kristelig Folkeparti, slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak XI under kapittel 21 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at Regjeringen velger å selge mye av Huk-eiendommen kort tid etter at den ble kjøpt. Disse medlemmer mener det er fornuftig, og at skattebetalerne på den måten kan få tilbake en del av pengene som Regjeringen brukte i et PR-jippo for å skaffe seg omdømme som handlekraftig. Disse medlemmer har merket seg at Lillesands ordfører Arne Thomassen vil at staten skal bruke penger på å kjøpe opp strandeiendommer i Lillesand. Disse medlemmer imøteser at Regjeringen fører en konsekvent linje i slike spørsmål, og sikrer likebehandling av kommuner over hele landet.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti viser til sine forslag og merknader under kap. 1427 post 30.