15.5.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Sammendrag

Posten foreslås økt med 1,5 mill. kroner til restaurering og bevaring av gamle foto og eldre arkivalia. Riksantikvarens arkiv inneholder store mengder foto og eldre arkivalia. Dette materialet skriver seg helt tilbake til 1880-tallet og er av nasjonal verdi. Det er behov for å registrere, skanne og restaurere materialet for å kunne bevare dette for ettertiden.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

15.5.2 Post 72 Vern og sikring av fredete og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti er skuffet over Regjeringens manglende satsing på kulturminner og at svært få midler bevilges til å dekke etterslepet av vedlikehold og forbedring av kirkebygg som i dag forfaller. Disse medlemmer vil trappe opp den særskilte satsingen på nasjonalt viktige og prioriterte kulturminner, som istandsetting av stavkirker og verdifull kunst i disse. Disse medlemmer foreslår derfor en økning i tilskuddet til Riksantikvaren med 5 mill. kroner.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1429

Riksantikvaren (jf. kap. 4429)

72

Vern og sikring av fredete og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer, kan overføres, kan nyttes under post 21, forhøyes med

5 000 000

fra kr 145 030 000 til kr 150 030 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil understreke at arbeidet med å sikre og sette i stand et representativt utvalg kulturminner langs kysten bør være en høyt prioritert oppgave.

Etter disse medlemmers syn bør kystkulturen prioriteres sterkere og på en måte som gjenspeiler dens store betydning for vårt land.

Disse medlemmer viser til at det gjøres en stor innsats for å bevare våre flytende kulturminner gjennom frivillig innsats. Det er i denne sammenheng viktig å øke tilskuddene til fartøyvern til et stabilt og forutsigbart nivå.