16.6.1 Post 71 Tilskudd til kommunepartiene

Sammendrag

Ordningen med offentlig finansiering av politiske partier ble lagt om fra 1. januar 2006, jf. Ot.prp. nr. 84 (2004-2005) Om lov om visse forhold vedrørende de politiske partiene og St.prp. nr. 1 (2005-2006). For å bidra til en jevnere fordeling mellom partiene og for å stabilisere inntektene i noe større grad blir 1/10 av bevilgningen på posten nå gitt som grunnstøtte til partier som har fått minst 4 prosent oppslutning eller har fått inn minst én representant i siste valg til kommunestyret i de enkelte kommuner. Videre har gruppe- og representasjonsstøtten til kommunestyregruppene, som ble bevilget over en egen post på kap. 1530, blitt lagt inn i det ordinære rammetilskuddet for kommunesektoren.

Omleggingen har gjort at enkelte kommunepartier har fått lavere støtte enn tidligere. I tillegg kan det se ut som at det tar tid før ordningen med direkte støtte fra kommunestyrene er innarbeidet. Mange kommunepartier er små og er derfor sårbare ved en brå omlegging av de økonomiske rammevilkårene. Regjeringen foreslår derfor å øke støtten til kommunepartiene med 2,86 mill. kroner i 2006 for å lette overgangen til nytt finansieringssystem.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

16.6.2 Post 75 Tilskudd til partienes fylkes­ungdomsorganisasjoner

Sammendrag

Støtten til ungdomsorganisasjonene i fylkene ble tidligere gitt gjennom tilskuddet til fylkesorganisasjonene i form av en forhøyet sats til partiorganisasjoner som kunne dokumentere at de hadde en fylkesungdomsorganisasjon. En har ikke hatt nøyaktig informasjon om hvor store tilskudd fylkesorganisasjonene har gitt til sine fylkesungdomsorganisasjoner, da viderefordeling av slike tilskudd har blitt ansett som en del av partienes autonomi. I St.prp. nr. 1 (2005-2006) for Moderniseringsdepartementet ble det foreslått at 5 prosent av tilskuddet til fylkesorganisasjonene ble flyttet til tilskuddet til fylkesungdomsorganisasjoner, samtidig som det ble understreket at forslaget om prosentsats bare gjaldt for 2006 og at hensikten ikke var å etablere et fast forholdstall mellom bevilgningene på post 73 og 75.

Tilbakemeldinger fra partiene tyder på at andelen av tilskuddet som ble gitt fra fylkesorganisasjonene til fylkesungdomsorganisasjonene i 2005 etter den tidligere ordningen, var større enn den prosentandelen som ble lagt til grunn i St.prp. nr. 1 (2005-2006), og at mange fylkesungdomsorganisasjoner derfor har fått et vesentlig lavere beløp i 2006 enn i 2005. Regjeringen foreslår på denne bakgrunn å øke støtten til fylkesungdomsorganisasjonene med 13,42 mill. kroner i 2006. Regjeringen vil imidlertid i forbindelse med statsbudsjettet for 2007 foreta en ny vurdering av omfang og fordeling av støtten til fylkesorganisasjonene (post 73) og fylkesungdomsorganisasjonene.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning, og slutter seg til Regjeringens forslag.