19.6.1 Post 80 Utbytte

Sammendrag

Konsernets realiserte overskudd etter skatt for 2005 ble på 174 mill. kroner. For regnskapsåret 2005 er utbyttet fastsatt til 50 prosent av konsernets årsresultat etter skatt, jf. St.prp. nr. 1 (2005-2006). På denne bakgrunn økes utbyttet fra Statnett SF for regnskapsåret 2006 med 2 mill. kroner, fra 85 til 87 mill. kroner. Bevilgningen foreslås derfor økt med 2 mill. kroner. Endelig vedtak om utbytte fattes i Statnett SFs foretaksmøte i juni 2006.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

19.6.2 Innskuddskapital i Statnett SF

Sammendrag

Statnett søkte 28. januar 2005 om tilførsel av 2,5 mrd. kroner i egenkapital i 2006. Søknaden er senere justert ned til 2 mrd. kroner. Søknaden tar utgangspunkt i Statnetts planlagte investeringer i perioden 2005-2010 på om lag 10 mrd. kroner. Statnett har beregnet sitt kapitalbehov ut fra en målsetning om en kredittrating på nivå med sammenlignbare selskaper. Dette tilsier en rating på AA nivå, jf. St.prp. nr. 1 (2004-2005). Statnett legger videre til grunn et utbytte på 50 prosent av konsernets årsresultat etter skatt i årene framover.

Gjennom 1990-tallet hadde Statnett et relativt lavt investeringsnivå og nettet ble utnyttet i større og større grad. Statnett er nå inne i en ny periode med betydelige investeringer. Statnetts planlagte investeringer er basert på forventet forbruksøkning og ny kraftproduksjon, og er nødvendig for å sikre en tilfredsstillende leveringssikkerhet i kraftsystemet. I tillegg vil investeringene være positive for konkurranseforholdene i kraftmarkedet.

Statnett har i dag en meget god kredittrating. Selskapet driver monopolvirksomhet, Norge har et stabilt økonomisk klima og Statnett har en sentral rolle i det norske samfunnet. Selv ved en svekkelse av Statnetts finansielle nøkkeltall som følge av det økte investeringsnivået, er det usikkert i hvilken grad selskapets samlede kredittrating vil bli redusert.

En eventuell svekket kredittrating vil kunne føre til noe økte lånekostnader, men utover dette ikke ha betydelige konsekvenser for foretaket. Regjeringen har etter en samlet vurdering kommet til at det ikke er nødvendig å tilføre Statnett mer egenkapital.

Regjeringen vil understreke at Statnett som systemansvarlig nettselskap er pålagt viktige samfunnsoppgaver. Statnett skal sikre momentan balanse mellom produksjon og forbruk av kraft til enhver tid og foretaket er pålagt å gjennomføre samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer i nettet. Det legges til grunn at foretakets investeringsnivå ikke vil påvirkes av at foretaket ikke tilføres kapital.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er uheldig at Regjeringen ikke vil bidra med egenkapital til Statnett. Statnett står foran store investeringer i sentralnettet de neste årene. Regjeringen legger opp til at investeringsnivået skal opprettholdes. Egenkapitalandelen i selskapet er god nå, men reduseres etter hvert som nødvendige investeringer foretas. Effekten av Regjeringens politikk vil være at en større grad av investeringene må lånefinansieres. Dette fordyrer prosjektene unødvendig. Regjeringen avgjørelse fremstår ikke som fornuftig rent finansielt, siden et statlig selskap tvinges ut i det private lånemarkedet, mens statens finanskapital lånes ut til langt lavere rentenivå i andre land. Regjeringens signaler om manglende støtte til et av sine egne selskaper er betenkelig, spesielt tatt i betraktning den vanskelig energisituasjonen landet står overfor.

Disse medlemmer har i den forbindelse merket seg at olje- og energiministeren har kritisert Statnett for å skremme folk om kraftkrise i Midt-Norge (Dagens Næringsliv 17. mars 2006).

Disse medlemmer mener følgelig at Regjeringen må omgjøre sitt avslag, og gi innskuddskapital til Statnett SF i tråd med søknaden på 2 mrd. kroner.

Disse medlemmer foreslår å bevilge kr 2 000 000 000 i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på kr 2 000 000 000 i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

5680

Innskuddskapital i Statnett SF

90

(NY) Egenkapitalinnskudd, Statnett, bevilges med ......

2 000 000 000"