2.2 Merverdiavgift for overnattingstjenester - yrkesmessig utleie av hytter, ferieleiligheter og annen fritidseiendom mv.

Sammendrag

I statsbudsjettet for 2006 ble det vedtatt å ta overnattingstjenester inn i merverdiavgiftssystemet fra 1. september 2006 med en sats på 8 prosent. Vedtaket omfatter også yrkesmessig utleie av hytter, ferieleiligheter og fritidseiendommer. Dette vil åpne for store avgiftstilpasninger ved at fritidsboliger kan bygges for utleie og allerede etter 3 år tas ut av virksomheten og over til privat bruk. Ved en slik tilpasning slipper utleier å tilbakeføre fradragsført merverdiavgift ved bygging av fritidsboliger. For å unngå denne typen tilpasninger, og fordi det ville vært vanskelig å avgrense hva slags type profesjonell utleievirksomhet som skulle underlegges merverdiavgift, foreslås det at yrkesmessig utleie av hytter, ferieleiligheter og annen fritidseiendom likevel ikke tas inn i merverdiavgiftsområdet fra 1. september 2006, med mindre slik utleie drives i tilknytning til for eksempel hotelldrift. Denne endringen vil gi et merproveny på om lag 5 mill. kroner påløpt og bokført sammenliknet med saldert budsjett. I provenyberegningen som lå til grunn for saldert budsjett ble det ikke forutsatt en tilpasning som beskrevet. Ved en eventuell tilpasning vil provenytapet bli stort.

I dag er formidling av romutleie i hotellvirksomhet mv. utenfor avgiftsområdet, se merverdiavgiftsloven § 5b første ledd nr. 10. Denne bestemmelsen er vedtatt opphevet fra 1. september 2006. Det følger av Ot.prp. nr. 1 (2005-2006) Skatte- og avgiftsopplegget 2006 - lovendringer avsnitt 25.2.5 at formidling av romutleie i hoteller etc. og yrkesmessig utleie av hytter, ferieleiligheter og annen fritidseiendom skal avgiftsberegnes etter den reduserte satsen som gjelder for selve utleietjenesten. Når området for hvilke utleietjenester som skal omfattes av avgiftsområdet innsnevres, er det naturlig at også området for formidling som skal skje etter den reduserte satsen snevres inn. Departementet foreslår derfor at det gjeninnføres et unntak for formidling av utleie av fritidseiendommer, se forslag til merverdiavgiftsloven § 5b første ledd nr. 10. Endringen antas å ha ubetydelige provenykonsekvenser.

Forslagene er nærmere omtalt i Ot.prp. nr. 77 (2005-2006), avsnitt 13. Fordi endringene også nødvendiggjør endringer i Stortingets årlige vedtak om merverdiavgift, legges det i denne proposisjonen fram forslag om endringer i vedtaket om merverdiavgift for budsjetterminen 2006. Det vises til § 3 nr. 2 bokstav c og ny bokstav f i forslag til vedtak om merverdiavgift.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak XVI under kapittel 21 Komiteens tilråding, og viser for øvrig til de respektive merknader i kapittel 14 i Innst. O. nr. 65 (2005-2006).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er viktig å hindre store avgiftstilpasninger ved at fritidsboliger kan bygges for utleie og etter 3 år overføres fra en virksomhet til privat bruk. Disse medlemmer støtter derfor at Regjeringen gjør de nødvendige avgrensninger for å hindre dette. Disse medlemmer mener likevel at Regjeringen går for langt når kun hytteutleie tilknyttet hotell tas inn i merverdiavgiftsområdet.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen foreta en ny og utvidet avgrensning for merverdiavgift på hytteutleie og fremlegge dette for Stortinget i budsjettet for 2007."