4.21 Kap. 285 Norges forskningsråd

4.21.1 Post 55 Administrasjon

Sammendrag

Eiendomsforvaltning til Norges forskningsråd tar utgangspunkt i Stortingets forutsetninger om at arealene som ble overdratt fra daværende Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd (NTNF) skal utvik­les og utnyttes til forskningsformål, jf. Innst. S. nr. 199 (1952-1953). Ved etableringen av Norges forsk­ningsråd i 1993, ble NTNFs rettigheter og forpliktelser overført til Norges forskningsråd. Stortinget har forutsatt at det ikke skal gis ytterligere statlige tilskudd til videreutvikling av Forskningsrådets eiendomsmasse. Eiendomsforvaltningen i Forskningsrådet ivaretas gjennom et særskilt, selvfinansierende eiendomsfond, med eget budsjett og regnskap. Eiendomsfondet skal i henhold til statuttene tjene forskningsstrategiske mål.

På sikt ønsker Norges forskningsråd å bygge ned sin eiendomsvirksomhet.

Aktuelle avhendinger i 2006 er områder i Gaustadbekkdalen til Statsbygg for bygging av nybygg for Institutt for informatikk (IFI 2) ved Universitetet i Oslo og en parsell som grenser opp mot Statsbyggs eiendommer og som ønskes utnyttet samlet for undervisnings- og forskningsformål. Salgsinntektene skal benyttes til medfinansiering av nybygget for Institutt for informatikk.

For å forenkle saksbehandlingen av slike saker i fremtiden foreslår Kunnskapsdepartementet at Stortinget gir sitt samtykke til at departementet kan gi Norges forskningsråd fullmakt til å avhende og kjøpe eiendommer. Eiendomskjøp vil i praksis dreie seg om saker som gjelder tomtegrensejusteringer i henhold til kommunale reguleringsplaner. Salgsinntekter skal føres til Forskningsrådets eiendomsfond, jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak X under kapittel 21 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet støtter Regjeringens forslag og vil særlig bemerke at det sees på som positivt at Regjeringen nå går inn for at Norges forskningsråd kan tillates å bygge ned sin eiendomsvirksomhet. Disse medlemmer er positive til å delegere fullmakten for salg av eiendommer til Kunnskapsdepartementet med den presiserende innskrenkning som fremkommer av St.prp. nr. 66 (2005-2006).