4.22.1 Post 50 Overføring til Norges forskningsråd

Sammendrag

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2006 vedtok Stortinget å opprette en offentlig gaveforsterkningsordning for private donasjoner til grunn­forskning, jf. Budsjett-innst. S. nr. 12 (2005-2006) og St.prp. nr. 1 (2005-2006) for Utdannings- og forsk­ningsdepartementet. Det ble øremerket 50 mill. kroner til ordningen over kap. 286 post 50. Budsjettrammen er beregnet med bakgrunn i forventet årlig gavebeløp. Foreløpige tall fra Norges forskningsråd tilsier imidlertid at budsjettbehovet i 2006 kan bli opptil tre ganger så høyt. Det har blant annet sammenheng med at Universitetet i Bergen har mottatt ekstraordinære pengegaver fra en enkeltgiver.

Kunnskapsdepartementet foreslår at anslått merbehov for ordningen i 2006 dekkes gjennom at Forsk­ningsrådet omdisponerer inntil 100 mill. kroner av midlene til langsiktig, grunnleggende forskning innenfor bevilgningen på kap. 286 post 50. Et eventuelt øvrig merbehov foreslås satt på vent til 2007, i tråd med opplegget for køordning beskrevet i retningslinjene for ordningen.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil understreke at Norge er avhengig av forsk­ning og utvikling, blant annet for å kunne kurere sykdommer og for å styrke verdiskapingen og utvikle nye næringer som kan sikre velferden vår i framtiden. Da må forskningsinnsatsen, også den offentlige, økes.

Disse medlemmer er svært kritiske til de omfattende kuttene i forskningsbevilgningene som regjeringen Stoltenberg II har gjennomført i forbindelse med St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2005-2006), og de foreslåtte omprioriteringene i St.prp. nr. 66 (2005-2006). I Forsk­nings- og nyskapingsfondet (Forskningsfondet) var det fra regjeringen Bondevik II foreslått en økning i fondskapitalen på 39 mrd. kroner. Regjeringen Stoltenberg II kuttet denne økningen med 25 mrd. kroner. Dette kuttet i fondskapitalen medfører ca. 900 mill. kroner mindre i avkastning fra fondet i 2007, noe som betyr dramatisk mye mindre penger til forskning neste år. I tillegg til dette kuttet, foretok regjeringen Stoltenberg II et kutt på til sammen 95 mill. kroner i næringsrettet forskning og innovasjon.

Disse medlemmer viser til at regjeringen Bondevik II i forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 20 (2004-2005) Vilje til forskning, opprettet en gaveforsterkningsordning. Ordningen innebærer at private gaver på minst 5 mill. kroner til grunnforskning automatisk også utløser et økt bidrag til forskningen fra det offentlige. Bidraget er på 25 pst. av gaven.

Disse medlemmer mener det er uheldig at Regjeringen finansierer det økte behovet for penger til gaveforsterkningsordningen ved å omdisponere midler fra langsiktig grunnleggende forskning i Norges Forsk­ningsråd (Forskningsrådet). At det er behov for økte bevilgninger til gaveforsterkningsordningen, er svært gledelig. Imidlertid var en eventuell behovsøkning forutsatt finansiert med friske midler, ikke ved å omdisponere grunnforskningsmidler fra Forskningsrådet. Regjeringen bryter i så måte med intensjonen om at gaveforsterkningsordningen skulle styrke forskningen, ikke omplassere forskningsinnsats slik Regjeringen gjør.

Disse medlemmer mener at kuttene i bevilgningene fra regjeringen Stoltenberg II viser en regjering som ikke ønsker å prioritere forskning og innovasjon. Dette er en defensiv og lite framtidsrettet politikk, som gjør at det blir vanskelig å oppfylle de ambisiøse målene som Forskningsmeldingen gir anvisning på. Når Regjeringen kutter i satsingen på forskning og nyskaping, kan konsekvensen bli en lavere evne til å finansiere fremtidig velferd, noe som vil gå ut over kommende generasjoner.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

286

Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)

50

Overføring til Norges forsk­ningsråd, forhøyes med

100 000 000

fra kr 707 760 000 til kr 807 760 000"

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet oppfatter det som en nedprioritering og undergraving av gaveforsterkningsordningen når Regjeringen tar midler fra langsiktig grunnforskning i stedet for å føre inn frisk kapital. Disse medlemmer ser det som en selvfølge at der bedrifter eller enkeltpersoner donerer penger til forskning, må staten overholde sin del av forpliktelsen for at man noen gang skal ha et reelt håp om å nå målsettingen om en forsk­ningsandel på 3 pst. av BNP. Disse medlemmer registrerer at Regjeringen hadde en gylden mulighet til å nå målsettingen for den offentlige andelen på 1 pst. av BNP allerede i 2007 dersom det ikke hadde blitt kuttet 25 mrd. kroner i forskningsfondet for 2006.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets merknader i Budsjett-innst. S. nr. 12 (2005-2006), og mener at statens andel av forskning må økes og vil komme tilbake til dette i behandlingen av statsbudsjettet for 2007. Disse medlemmer vil frem til da opprettholde overføringene til forskningsfondet og foreslår derfor å tilføre 100 mill. kroner i friske midler.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med kr 100 000 000 i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på kr 100 000 000 i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

4.22.2 Post 95 Fondskapital

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at i Forsknings- og nyskapingsfondet (Forskningsfondet) var det fra regjeringen Bondevik II foreslått en økning i fondskapitalen på 39 mrd. kroner. Regjeringen Stoltenberg II kuttet denne økningen med 25 mrd. kroner. Disse medlemmer viser til at dette kuttet i fondskapitalen medfører ca. 900 mill. kroner mindre i avkastning fra fondet i 2007, noe som betyr dramatisk mye mindre penger til forskning neste år. Disse medlemmer ønsker å reversere Regjeringens kutt i forskningskapitalen.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

286

Fondet for forskning og nyskaping (jf. kap. 3286)

95

Fondskapital, forhøyes med

25 000 000 000

fra kr 14 000 000 000 til kr 39 000 000 000"