9.2.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan ­overføres

Komiteens medlem fra Venstre vil styrke helsesøstertilbudet særlig til gruppen mellom 12-20 år. Mange kommuner prioriterer ikke helsesøstertjenester på skolen, selv om dette er et meget viktig og populært tilbud. Selv der det er helsesøstertjenester på skolen, har helsesøster ofte så knappe ressurser at hun ikke kan gi et fullverdig tilbud.

Dette medlem foreslår derfor å øke bevilgningene til helsesøstertjenesten med 15 mill. kroner.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2006 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

719

Folkehelse

21

Spesielle driftsutgifter, kan overføres, forhøyes med

15 000 000

fra kr 43 913 000 til kr 58 913 000"

9.2.2 Post 60 Kommunetilskudd, kan overføres

Sammendrag

Det er etablert en tilskuddsordning for å utvikle varig infrastruktur for folkehelsearbeidet basert på partnerskap lokalt og regionalt, jf. St.meld. nr. 16 (2002-2003), Resept for et sunnere Norge (folkehelsemeldingen). Fylkeskommunene har påtatt seg å lede disse regionale partnerskapene. Målet er at alle fylker og kommuner skal med i ordningen. Tilskudd fra staten forutsetter at fylker og kommuner bidrar med tilsvarende ressurser. De fleste fylker fyller kriteriene som er satt for å få tilskudd. Bevilgningen for 2006 har gitt rom for en begrenset tildeling til seks nye deltakerfylker. Totalt er nå 16 av landets fylker og et stort antall kommuner i disse fylkene med i ordningen.

Bevilgningen foreslås satt opp med 5 mill. kroner til å få flere kommuner i de nye deltakerfylkene med i ordningen.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

9.2.3 Post 72 Stiftelsen Amathea

Sammendrag

Amathea er en privat stiftelse som gir gratis råd og veiledning til kvinner og par som er blitt gravide uten at det er planlagt. Bevilgningen foreslås satt opp med 1 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

9.2.4 Post 79 Andre tilskudd, kan overføres

Sammendrag

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT 3, er en av de største folkehelseundersøkelsene som er gjennomført i noe land. Flere internasjonale forskningsmiljøer har bidratt i planleggingen, og det er store forventninger til de mulighetene som denne forsknings-plattformen vil gi både for nasjonal og internasjonal forskning på folkehelseområdet.

For 2006 er det bevilget 3 mill. kroner til undersøkelsen. Bevilgningen foreslås nå satt opp med 4 mill. kroner for å bidra til at undersøkelsen kan gjennomføres etter de planene som er lagt.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.