Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ann-Kristin Engstad, Asmund Kristoffersen, Tore Nordtun, Torny Pedersen, Karin Yrvin og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen, fra Høyre, Børge Brende og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heidi Sørensen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, mener at energiproduksjon ved hjelp av havvindmøller kan bidra til å øke produksjonen av miljøvennlig energi, og på sikt fortrenge mer forurensende energi.

Komiteen har registrert at flere norske aktører planlegger etablering av pilotprosjekter med tanke på framtidig fullskala havbasert vindkraftproduksjon. De to norske konseptene Hywind, som Hydro står bak, og SWAY som Statkraft, Lyse Energi, Shell Technology Norway og Inocean står bak, synes særlig aktuelle.

Komiteen har registrert at havmøller er en del av Olje- og energidepartementets arbeid med strategien for forskning og teknologiutvikling i energisektoren - Energi21. Komiteen har merket seg at Forskningsrådet gjennomfører en foresight-studie på offshore vindkraft, og at Enova har satt i gang et arbeid med å se på potensialet for havenergi som offshore vindkraft, bølgekraft og tidekraft. Komiteen viser til brev fra Olje- og energidepartementet 5. juni 2007, som er vedlagt.

Komiteen vil understreke at norske miljøer, på grunn av sin erfaring med offshore petroleumsvirksomhet, har spesielle forutsetninger for å utvikle og modne denne teknologien. Komiteen mener derfor at forslaget om å utarbeide en nasjonal strategi for utvikling av vindkraftproduksjon basert på havmøller er meget relevant.

Komiteen imøteser en nasjonal strategi for satsing på offshore vindkraft.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Venstre viser til brev fra Olje- og energidepartementet 5. juni 2007, hvor man slutter seg til forslagsstillernes vurdering av at det er et stort potensial og store industrielle muligheter for Norge innenfor utvikling av vindmøller til havs. Det går også frem av brevet at det arbeides med havmølleproblematikken både i ulike industrielle miljø og i forvaltningen.

Disse medlemmer mener det er behov for en snarlig samordning av disse aktivitetene gjennom en utarbeidelse av en nasjonal strategi for utvikling av vindkraftproduksjon basert på havmøller.

Disse medlemmer mener det er viktig å forsterke og koordinere bedre den aktiviteten som foregår på dette området, og at en nasjonal strategi kan bidra til dette. Strategien bør identifisere mål og se på hvilke virkemidler myndighetene bør bruke for å stimulere til utviklingen av denne typen kraftproduksjon. Som et ledd i en slik offensiv satsing mener disse medlemmer det bør vurderes å etablere et senter for forsk­ningsdrevet innovasjon innenfor vindkraft basert på havmøller, samt å opprette en ordning for investeringsstøtte til demonstrasjonsanlegg basert på havmøller. Det bør også vurderes å pålegge alle offshorelisenser å utrede løsninger for fornybar kraftproduksjon til havs som klimatiltak.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utarbeide en nasjonal strategi for utvikling av vindkraftproduksjon basert på havmøller."