Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Kåre Fostervold og Øyvind Korsberg, fra Høyre, Torbjørn Hansen og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, fra Senterpartiet, lederen Ola Borten Moe, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til Representantforslag nr. 7 (2008–2009), om å be Regjeringen fremme en stortingsmelding i løpet av våren 2009 om hvordan næringslivets administrative kostnader knyttet til etterlevelse av informasjonskrav i offentlige regelverk, kan reduseres.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, meiner det er både turvande og framtidsretta å syta for gode rammevilkår for næringsverksemd i Noreg. Det synest klårt at ein sentral lekk i dette tidlause arbeidet lyt vera tiltak som tek sikte på å redusera dei administrative kostnadene til verksemdene. Difor bør emnet støtt stå på den politiske dagsordenen. Difor er det òg avgjerande å ta omsyn til innspel frå næringslivet og vera open for å læra av relevante, vellukka reformer i nærskylde land.

Fleirtalet viser til handlingsplanen "Tid til nyskaping og produksjon", som Regjeringa la fram i august i fjor. Planen inneheldt over 120 tiltak for å minska verksemdene sine administrative kostnader. Fleirtalet meiner dette er eit kraftfullt uttrykk for vilje til å betra rammevilkåra for bedriftene, og ser fram til å læra meir om effekten av desse tiltaka. Fleirtalet viser elles til brev frå Nærings- og handelsdepartementet, dagsett den 21. november 2008 (vedlagt innstillinga), der statsråden skriv at Regjeringa enno ikkje har teke stilling til mogleg talfesting av målet om slik kostnadsreduksjon. Fleirtalet legg til grunn at det overordna målet om monaleg reduksjon er og skal vera førande for politikken på dette feltet. Fleirtalet meiner òg at noka stortingsmelding om reduksjon av administrative kostnader ikkje er føremålstenleg no, og går dimed mot framlegget som vert fremja om dette.

Fleirtalet avviser elles at oppheving av den relativt ferske lov om meldeplikt ved nedlegging av næringsverksemd (omstillingslova) er noka aktuell problemstilling i dagens situasjon.

I det omtalte brevet frå Nærings- og handelsdepartementet stadfester statsråden at internasjonale utviklingstrekk vert fylgde noggrant når det gjeld både aksjelovgjeving for små verksemder og tiltak for forenkla regelverk meir ålment, jf. t.d. innføringa av eit forenklingsråd i Sverige. Fleirtalet er nøgd med desse signala: Over tid er internasjonale røynsler i regelen til stor hjelp for å identifisera nye vis å betra dei norske rammevilkåra for verksemdene på.

Like viktig er eit vedvarande ope, søkjande og kritisk offentleg ordskifte om desse problemstillingane. Fleirtalet meiner at Dokument nr. 8:7 (2008–2009) på sitt vis medverkar til dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre deler forslagsstillernes målsetting om å forenkle og redusere næringslivets administrative byrder som følger av offentlig regelverk, og viser til at kostnadene for næringslivet for å etterleve dette regelverket er på hele 57 mrd. kroner årlig.

Disse medlemmer vil også vise til de innspill som har kommet til komiteen fra næringslivets interesseorganisasjoner, der det påpekes en rekke tiltak som bør tas i betraktning i Regjeringens forenklingsarbeid, og som vil være et betydelig bidrag til forenklingsarbeidet ut over Regjeringens handlingsplan Tid for nyskaping og produksjon.

Disse medlemmer vil påpeke at det forenklingsarbeidet som gjøres av Regjeringen, mangler den nødvendige forankringen i Stortinget som vil sørge for å opprettholde fremdriften i forenklingsarbeidet, og deler derfor forslagsstillernes ønske om en egen stortingsmelding fremlagt i løpet av våren 2009.

Disse medlemmer vil også uttrykke skuffelse over at Regjeringen ikke ønsker en definert målsetting for sitt forenklingsarbeid, slik flere andre europeiske land har gjennomført. Disse medlemmer mener dette viser en manglende prioritering av forenklingsarbeidet fra Regjeringens side og er av den oppfatning at finanskrisen nå krever tiltak som sørger for at næringslivet kan konsentrere seg om produksjon fremfor administrasjon.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en stortingsmelding i løpet av våren 2009 om hvordan næringslivets administrative kostnader knyttet til etterlevelse av informasjonskrav i offentlig regelverk kan reduseres."