10.31.1 Servicesentre for utanlandske arbeidstakarar – etablering i Stavanger og Kirkenes

Samandrag

Norge har hatt en betydelig arbeidsinnvandring, både i form av arbeidstakere som ansettes hos norske arbeidsgivere og utenlandske arbeidstakere med utenlandske arbeidsgivere. Rogalandsregionen har etter Oslo flest arbeidsinnvandrere i landet. I St.meld. nr.18 (2007–2008) Arbeidsinnvandring ble det bl.a. foreslått at det vurderes å etablere flere felles informasjons- og saksbehandlingskontorer med representanter fra de mest berørte instansene, basert på erfaringer med det felles servicekontoret som er etablert i Oslo. Basert på gode erfaringer blant brukere av senteret i Oslo, ønsker Regjeringen i løpet av 2. halvår 2009 å etablere et nytt servicesenter i Stavanger.

Et felles servicesenter for utenlandske arbeidstakere og deres arbeidsgivere, enten disse er norske eller utenlandske, er en samlokalisering av medarbeidere fra Skatteetaten, Utlendingsdirektoratet, politiet og Arbeidstilsynet. Senteret er dels et sted for informasjon og veiledning, dels et sted hvor det blir utført enklere saksbehandling av de respektive etatene. Alle EØS/EFTA-borgere kan betjenes av servicesenteret. Det samme gjelder tredjelandsborgere som får eller søker opphold som arbeidstakere. Etablerings- og driftskostnader samt bemanningsmessig styrking dekkes innenfor gjeldende budsjettramme for 2009 for de involverte etatene.

I Regjeringens nordområdestrategi er det et mål å legge til rette for vekst og utvikling i nordområdene. Som en del av denne satsingen ønsker Regjeringen i løpet av 2. halvår 2009 også å etablere et felles informasjons- og saksbehandlingskontor i Kirkenes. Formålet er et felles kontaktpunkt for utenlandske arbeidstakere og deres arbeidsgivere basert på lokalt behov og med lokal tilpasning. Etablerings- og driftskostnader samt bemanningsmessig styrking dekkes innenfor gjeldende budsjettramme for 2009 for de involverte etatene.

Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til Innst. S. nr. 292 (2007–2008) Arbeidsinnvandring når det gjelder Servicekontor for utenlandske arbeidstakere i Stavanger. Disse medlemmer forventer at servicekontoret kommer på plass høsten 2009. Regjeringen har slått fast at senteret skal komme, og disse medlemmer forutsetter at Regjeringen sørger for finansiering av senteret.

10.31.2 Status for tiltaka for å redusere talet på nye asylsøkjarar, jf. St.prp. nr. 59 (2007–2008) og St.prp. nr. 1 (2008–2009)

Samandrag

I proposisjonen pkt. 3.6 er det redegjort for status for tiltak for å redusere antall nye asylsøkere.

De fleste tiltakene er nå iverksatt eller i ferd med å bli implementert. Regjeringen la i St.prp. nr. 1 (2008–2009) til grunn at tiltakene skulle bidra til å stoppe den betydelige veksten i antall asylsøkere til Norge som var i perioden sommeren 2007 til sommeren 2008. Det ble derfor lagt til grunn at det ville komme 15 000 asylsøkere til Norge også i 2009. Disse prognosene fastholdes. Samtidig er det mange forhold som kan ha betydning for hvor mange asylsøkere som kommer til Norge, jf. omtale i St.prp. nr. 59 (2007–2008), og endringer kan skje raskt. Det er et overordnet mål at det norske asylinstituttet ikke skal misbrukes av personer uten beskyttelsesbehov. Regjeringen er opptatt av å føre en politikk som er bærekraftig også med tanke på integrering og inkludering. Regjeringen vil derfor fortløpende vurdere behovet for nye tiltak for å sikre en hensiktsmessig, regulert innvandring.

Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.