10.32.1 Gjennomgang av aldersgrenser

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det skal gjennomføres en pensjonsreform med formål å spare penger og forlenge arbeidslivstiden. Dette står i et klart misforhold til mange særaldersgrenser og den vanlige aldersgrense som gir arbeidsgiver mulighet for oppsigelse av arbeidstageren uten de rettsforhold med stillingsvern som gjelder før aldersgrensen inntrer. Noen særaldersgrenser, som for eksempel i politi og forsvar, fremstår i dag som håpløst foreldet og medførte at Finn Abrahamsen i politiet i Oslo måtte slutte selv om han gjerne ville fortsette og det medfører at en fullt ut arbeidsfør person som forsvarssjef Sverre Diesen må fratre. Det er også andre eksempler.

Disse medlemmer mener det derfor er på høy tid med en strukturert og grundig gjennomgang av alle særaldersgrenser og også en videreføring av stillingsvernet langt over de nåværende aldersgrenser slik at det må være en klar begrunnelse i tillegg til alder for å kunne si opp personer som selv ønsker å fortsette. Når det er et uttrykt ønske om at folk skal jobbe lenger, må forholdene legges til rette for det. Disse medlemmer viser til den pågående prosess i Fornyings- og administrasjonsdepartementet i samarbeid med partene i arbeidslivet for vurdering av særaldersgrensene og fratreden ved disse som er omtalt i vedlegg 2 til Riksmeklingsmannens møtebok i sak 2009-012 osv.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen iverksette en strukturert gjennomgang av særaldersgrenser og aldersgrenser i lovgivning og forskriftsverk med henblikk på en modernisering hvor det vurderes å styrke retten til å stå i arbeid etter at alder med rett til pensjonering er nådd."

10.32.2 Likebehandling statspensjonistar

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre viser til at Høyesterett 23. mai 2006 avsa endelig dom (til fordel for staten) i saken om statspensjoner hvor en rekke tidligere høytstående embetsmenn anla sak mot staten. Bakgrunnen for søksmålet var at Stortinget våren 2000 gjorde et vedtak om en endring i lov om Statens Pensjonskasse som har ført til at en statspensjonist som gikk av 30. april 2000, får 51 pst. pensjon av sluttinntekten, mens en som gikk av dagen etter med samme inntekt og innbetaling, får de lovbestemte 66 pst. Disse medlemmer viser videre til at denne saken har vært behandlet av flere ulike rettsinstanser hvor bl.a. Oslo tingrett 25. oktober 2005 gav saksøkerne medhold begrunnet ut fra at forskjellsbehandlingen av de to gruppene (før eller etter 1. mai 2008) bygde på en lovteknisk feil.

Disse medlemmer påpeker at antallet personer dette dreier seg om nå er anslagsvis under halvparten av de opprinnelige 5 700 pensjonister, og at tallet vil være raskt synkende på grunn av relativt høy alder på den gjenstående pensjonistgruppe.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2010 fremme nødvendige endringer i lov om Statens Pensjonskasse, slik at statspensjonister som gikk av med pensjon før 30. april 2000 blir likebehandlet med øvrige statspensjonister med virkning fra 1. januar 2010."

10.32.3 Frede opptente rettar i gjeldande folketrygdpensjon

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til behandlingen av Ot.prp. nr. 37 (2008–2009) om lov om endringer i folketrygden (Ny alderspensjon), hvor alle unntatt Fremskrittspartiet støttet de foreslåtte lovendringene, og innføring av ny alderspensjon i folketrygden.

Disse medlemmer viser videre til årets lønnsoppgjør i offentlig sektor som innebar at de offentlig ansatte fikk beholde dagens ordning inntil videre.

Disse medlemmer mener det vil være uakseptabelt at folk flest som har opparbeidet seg rettigheter i folketrygden, og født i 1963 eller senere skal miste all den pensjonen de har tjent opp frem til 2010, altså at ny alderspensjon vil ha tilbakevirkende kraft for en stor del av landets befolkning.

Disse medlemmer registrerer imidlertid at Fremskrittspartiet er det eneste partiet på Stortinget som ønsker å beholde dagens folketrygdepensjon med enkelte forbedringer.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem de nødvendige lovendringsforslag slik at alle som har opptjent pensjonsrettigheter i dagens folketrygd får beholde det de har opptjent frem til 2010, slik at ingen blir rammet av at ny alderspensjon vil få tilbakevirkende kraft."