11.18 Kap. 742 Kontrollkommisjonen og andre utgifter under psykisk helsevern

11.18.1 Post 70 Tilskot

Samandrag

Posten dekker utgifter til gjennomføring av tvungent psykisk helsevern for pasienter som ikke har bosted i riket. Spesialisthelsetjenesteloven § 5-3 regulerer dekning av utgifter for disse pasientene. Med mindre vedkommende er trygdet etter folketrygdloven eller er stønadsberettiget i henhold til gjensidig avtale med annen stat, skal pasienten i utgangspunktet dekke utgiftene selv. Dersom pasienten ikke kan dekke utgiftene selv, skal de dekkes av helseinstitusjonen. Ved tvungent psykisk helsevern skal imidlertid utgiftene dekkes av staten, og ikke av helseinstitusjonen.

En utenlandsk statsborger har siden 4. august 2006 vært innlagt ved Sykehuset Buskerud HF i henhold til straffegjennomføringsloven § 13 og dom på tvungent psykisk helsevern ilagt av Oslo tingrett 8. januar 2008. Dommen er rettskraftig. Den 15. mai 2008 fattet UDI et utvisningsvedtak overfor vedkommende, og utvisningsvedtaket er stadfestet av Utlendingsnemnda. Justisdepartementet har kontakt med myndighetene i personens hjemland med sikte på å inngå en bilateral avtale som garanterer et forsvarlig behandlingsopplegg for den domfelte.

Vedkommende er ikke trygdet etter folketrygdloven, og er heller ikke stønadsberettiget i henhold til gjensidig avtale med annen stat. Vedkommende er også utenfor rammene av hva som omfattes av regelverket for EØS-området, herunder trygdeforordningen 1408/71. Det følger av spesialisthelsetjenesteloven 5-3 tredje ledd at det er staten ved Helse- og omsorgsdepartementet som må dekke kostnadene for behandlingen ved Sykehuset Buskerud HF. Det foreslås på denne bakgrunn å øke bevilgningen over kap. 742 post 70 med 10 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.