11.21.1 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Samandrag

Det står igjen ubenyttet bevilgning overført fra 2008, og bevilgningen foreslås satt ned med 4,5 mill. kroner. Bevilgningen foreslås videre satt ned med 1 mill. kroner mot at bevilgningen over kap. 725 post 1, settes opp tilsvarende, jf. omtale under den posten. Samlet foreslås bevilgningen satt ned med 5,5 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

11.21.2 Post 60 Tilskot til omsorgstenester, kan overførast

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser med bekymring på Regjeringens manglende vilje til å følge opp diabetesplanen. Disse medlemmer ser det som Sosial- og helsedirektoratets oppgave å iverksette og følge strategiplanen, men få konkrete tiltak er så langt iverksatt. Det er ingenting i årets budsjett som tyder på at planene vil bli tatt på alvor eller at målrettede tiltak som kan forebygge utvikling av sykdom og sekundærlidelser, vil bli iverksatt for å nå målene. Tiltak som bør prioriteres i forbindelse med diabetesplanen er, slik disse medlemmer ser det, blant annet finansiering og drift av Diafonen og blodprøvetesting av risikogrupper for å avdekke sykdommen diabetes 2 på et tidlig stadium og tverrfaglige forebyggingstiltak mot senkomplikasjoner mv. Disse medlemmer viser videre til Dokument nr. 8:114 (2007–2008), hvor Fremskrittspartiet foreslår en opptrappingsplan for å gjennomføre vedtatt handlingsplan for diabetes. Disse medlemmer mener behovet vil være på 60 mill. kroner som helårsvirkning, og foreslår derfor at det bevilges 30 mill. kroner til dette formål i Revidert nasjonalbudsjett for 2009.

Disse medlemmer viser videre til at organisasjonen Ungdom Mot Narkotika står i fare for å måtte legge ned sin virksomhet på grunn av en overtrådt tidsfrist. Disse medlemmer mener organisasjonen gjør et svært viktig arbeid knyttet til forebygging av rusproblemer blant ungdom, og at det derfor må sørges for at driften videreføres. Disse medlemmer foreslår derfor en særskilt bevilgning på 500 000 kroner til dette formålet.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 30,5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 30,5 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

761

Tilskudd forvaltet av Helsedirektoratet

60

Tilskudd til omsorgstjenester, kan overføres, forhøyes med

30 500 000

fra kr 161 584 000 til kr 192 084 000"

11.21.3 Post 63 Tilskot til rusmiddeltiltak

Samandrag

Det står igjen ubenyttet bevilgning overført fra 2008, og bevilgningen foreslås satt ned med 6 mill. kroner mot at bevilgningen over post 70 settes opp tilsvarende, jf. omtale under nevnte post.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

11.21.4 Post 67 Tilskot til særskilde utviklingstiltak

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener de store utfordringene i eldreomsorgen både i dag og i fremtiden må møtes gjennom nasjonale tiltak som sikrer kvalitet og tilstrekkelig kapasitet. I dag har kun sju pst. av mennesker med demens et tilbud om dagsenter. Dette er et viktig tiltak for at demente kan bo hjemme lenger. Dagsenter inngår som en viktig del i et helhetlig omsorgstilbud. Dagtilbud er viktig både av hensyn til den demente selv, men også for pårørende. Det bør opprettes et stimuleringstilskudd for å motivere kommunene til å opprette slike dagsentre for demente, og dette medlem setter av 50 mill. kroner til dette under denne posten.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 50 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 50 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

761

Tilskudd forvaltet av Helsedirektoratet

67

Tilskudd til særskilte utviklingstiltak, forhøyes med

50 000 000

fra kr 35 738 000 til kr 85 738 000"

11.21.5 Post 70 Frivillig rusførebyggjande arbeid

Samandrag

Med bakgrunn i situasjonen for de mest utsatte rusmiddelavhengige, har Helse- og omsorgsdepartementet gitt stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo i oppdrag å sette i verk tiltak som skal gi bedret helsetilstand og økt sosial inkludering for flest mulig i gruppen. Det legges til grunn at målgruppen bl.a. har behov for psykiske helsetjenester. Oppdraget skal utføres i tett samarbeid med Oslo kommune, Helse Sør-Øst og andre ideelle organisasjoner. Oppdraget skal følgeevalueres.

Over andre tilskuddsposter på Helse- og omsorgsdepartementets budsjett ytes det 24 mill. kroner til Kirkens Bymisjon i 2009. I tillegg foreslås det å overføre 6 mill. kroner fra kap. 761 post 63 til kap. 761 post 70 til formålet.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemen frå Kristeleg Folkeparti, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener rusavhengige må sikres verdige rammer. Ledig kapasitet i ideelle private rusinstitusjoner blir meningsløst når behov for disse er stort. Mer enn 4 000 rusmiddelavhengige står i behandlingskø. Dette medlem foreslår derfor 20 mill. kroner for å utnytte ledig kapasitet i rusomsorgen generelt, hvorav 1 mill. kroner forutsettes benyttet til å styrke Ungdom mot Narkotika.

Dette medlem viser til at Nordland fylke ifølge undersøkelser har den svakeste offentlige rusomsorgen i landet. I Steigen kommune er det startet opp en privat institusjon som ikke enda har oppnådd å få statlig støtte, Steigen Omsorgssenter. Institusjonen tar imot rusmisbrukere selv om de ikke får betaling fra det offentlige for det viktige arbeidet som utføres. Dette medlem mener at bevilgningen til Helsedirektoratets tilskuddsordning bør styrkes med 3 mill. kroner for å kunne gi driftsbevilgning til Steigen Omsorgssenter.

Dette medlem viser videre til at Evangeliesentrene gir mange rusavhengige et uvurderlig tilbud om rehabilitering, men at bevilgningene til disse institusjonene er redusert. Dette medlem vil styrke bevilgningen til Evangeliesentrene med 6 mill. kroner.

Dette medlem viser til situasjonen for rusmiddelavhengige i Bergen, der ventetid til avrusing er 5 uker. Et mottakssenter der rusmiddelavhengige kan komme når de er motivert, deretter videre til behandling, er nødvendig. Dette medlem foreslår derfor 5 mill. kroner til mottakssenter for rusmiddelavhengige i Bergen.

Dette medlem viser til Senter for livsmestring i Jølster, en nysatsing innen psykisk helse, med fokus på tidlig behandling og forebygging. Senteret tilbyr behandlingsopplegg blant annet for mennesker med sammensatte lidelser, som angst og depresjon i kombinasjon med rusproblem. Dette arbeidet må utvikles videre, og dette medlem vil styrke bevilgningen til senteret i 2009 med 3 mill. kroner.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen samlet med 37 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 43 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

761

Tilskudd forvaltet av Helsedirektoratet

70

Frivillig rusmiddelforebyggende arbeid mv., kan overføres, forhøyes med

43 000 000

fra kr 130 544 000 til kr 173 544 000"