14.5.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Forberedelser til heving av vraket av U-864

Vraket av den tyske ubåten U-864 utenfor Fedje hadde en last på anslagsvis 65–70 tonn metallisk kvikksølv da den ble torpedert i 1945. Regjeringen mener det vraket av U-864 bør heves og at forurenset havbunn bør dekkes til med rene masser. Selve hevingsoperasjonen vil bli svært omfattende og kompleks, og må av hensyn til værforholdene gjennomføres om sommeren. Det er nødvendig å gjennomføre nærmere kvalitetssikring (KS 2), detaljplanlegging og prosjektering for å minimere risikoen for uhell. Kystverket er i gang med dette arbeidet. Spesialutstyr må også utvikles, produseres og testes. For å gi forsvarlig tid til nødvendige forberedende arbeider, vil hevingsoperasjonen tidligst kunne gjennomføres sommeren 2011.

Det er nødvendig med ytterligere kvalitetssikring og vurderinger før det kan fremmes en sak for Stortinget med anslåtte kostnadsrammer og forslag til fullmakt til å inngå bindende kontrakt om heving av U-864. Regjeringen vil på egnet måte komme tilbake til Stortinget om saken. For arbeider knyttet til U-864 i 2009 har Kystverket anslått et samlet behov for økte bevilgninger på 8,2 mill. kroner. Dette skal dekke Kystverkets interne prosjektkostnader og ekstern bistand, samt videreføring av prøvetakingen av fisk ved vraket. I tillegg må det settes i gang et miljøovervåkingsprogram knyttet til bunnsedimenter.

På denne bakgrunn fremmes det forslag om at bevilgningen på kap. 1062 post 1 i 2009 økes med 8,2 mill. kroner til videre arbeid med U-864.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

14.5.2 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Samandrag

Det foreslås å øke bevilgningen på kap. 1062 post 21 med til sammen 91,6 mill. kroner i 2009, fordelt med 81,5 mill. kroner til kostnader i 2009 til fjerning av vraket av krysseren "Murmansk" og 10,1 mill. kroner for å dekke resterende kostnader knyttet til aksjonen etter "Crete Cement".

Det bes videre om at Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2009 kan forplikte staten innenfor en kostnadsramme på 328 mill. kroner til fjerning av vraket av krysseren "Murmansk", jf. forslag til romertallsvedtak.

Fjerning av vraket av krysseren "Murmansk"

I St.prp. nr. 1 (2008–2009) for Fiskeri- og kystdepartementet ble det orientert om at Kystverket skulle fremme forslag med sikte på fjerning av vraket av krysseren "Murmansk" på en sikker og miljømessig forsvarlig måte og at Regjeringen ville komme tilbake til saken på egnet måte.

Kystverket konkluderte høsten 2008 med at vraket kan fjernes på en sikkerhetsmessig og miljømessig forsvarlig måte. Den 19. desember 2008 ble det lyst ut anbudskonkurranse om fjerning av vraket, med forbehold om Stortingets samtykke. Fristen for å levere inn tilbud var 30. mars 2009. Det kom inn seks anbud. Kystverket har forhandlet frem en kontrakt om fjerning av vraket, der det er tatt forbehold om Stortingets samtykke. Arbeidet vil foregå i perioden 2009–2011.

Kystverket har på bakgrunn av den framforhandlede kontrakten vurdert at det er behov for en samlet bevilgning i perioden 2009–2011 på 328 mill. kroner for fjerning av vraket. Det er da ikke tatt hensyn til eventuelle inntekter fra salg av stål fra vraket, siden disse inntektene er svært usikre.

Kystverket har høsten 2008, parallelt med anbudsutlysningen for fjerning, fulgt opp med et nytt pålegg til eier. Eier har ikke respondert på pålegget, og det foreligger ikke andre opplysninger som tilsier at eieren vil iverksette en fjerning.

Aksjonen etter "Crete Cement"

Aksjonen knyttet til håndteringen av "Crete Cement" anslås av Kystverket å koste om lag 16,6 mill. kroner. Av dette ble 6,5 mill kroner utbetalt i 2008. Det er anslått at utbetalingene i 2009 vil bli på om lag 10,1 mill. kroner. I tråd med forurensningslovens prinsipp om at forurenser betaler, vil Kystverket på vanlig måte og innenfor rammen av sjølovens begrensningsregler fremme krav mot ansvarlig forurenser (reder) om refusjon av statens kostnader til oljevernaksjonen.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.