15.1.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Styrket kontroll med mattrygghet i skjellproduksjon – utsatt gjennomføring

Mattilsynets budsjett for 2009 ble i St.prp. nr. 1 (2008–2009) styrket med 27 mill. kroner til særskilte satsinger på matområdet, hvorav 8 mill. kroner gjaldt styrket kontroll med skjellproduksjonen. Økte krav på skjellområdet er en konsekvens av nytt hygieneregelverk. Implementeringen av regelverket har blitt forsinket, og kostnadene ved skjellovervåkning antas derfor å bli noe lavere enn lagt til grunn i saldert budsjett 2009. Utsettelsen av ikrafttredelsen av det nye hygieneregelverket vil anslagsvis redusere utgiftene på posten med 2 mill. kroner.

Bekjempelse av dyresykdommen blåtunge

Det ble i februar 2009 for første gang påvist smitte av dyresykdommen blåtunge i Norge. Sykdommen er internasjonalt klassifisert som en av de mest alvorlige dyresykdommene (A-sykdom). Mattilsynet har satt i gang et omfattende kartleggingsarbeid for å få oversikt over smitteutbredelsen, og det er også satt i verk tiltak for å hindre smittespredning. Tiltakene er obligatoriske for myndighetene i henhold til EØS-avtalen, og vil strekke seg over flere år.

Arbeidet med sykdommen er fortsatt i en tidlig fase, og det er ikke mulig med sikkerhet å fastslå omfanget av kostnader for Mattilsynet. Eventuelle behov for å utvide overvåking og oppfølging til større geografiske områder vil øke utgiftene. Mattilsynets foreløpige anslag er at de ut fra dagens situasjon vil få kostnader i 2009 på om lag 32 mill. kroner til overvåkings- og bekjempelsestiltak. Av dette anslås i overkant av 20 mill. kroner å være ekstraordinære tjenestekjøp, særlig fra laboratorier og privatpraktiserende veterinærer. Kostnadsanslaget er basert på dagens kjente utbredelse av smitte på Sørlandet.

På grunn av det ekstraordinære omfanget av eksterne tjenestekjøp knyttet til bekjempelse av dyresykdommen blåtunge, foreslås Mattilsynets driftsbudsjett på kap. 1115 post 1 økt med 15 mill. kroner for 2009.

Obligatorisk vaksinasjon er et virkemiddel som benyttes i sykdomsbekjempelsen i de fleste land med smitte. Mattilsynet vurderer i samråd med Veterinærinstituttet fortløpende om det vil være riktig å iverksette obligatorisk vaksinasjon også i Norge. Utvikling av smittesituasjonen utover sommeren vil være avgjørende for disse vurderingene. Et obligatorisk vaksinasjonsprogram mot blåtunge vil ha en varighet på minimum tre år og vil utløse vesentlige tilleggskostnader. Dersom det skulle bli nødvendig å iverksette obligatorisk vaksinasjon som bekjempelsestiltak, vil Landbruks- og matdepartementet komme tilbake til Stortinget om dette i en egen, ekstraordinær budsjettsak.

Justering som følge av forventede merinntekter

På kap. 4115 post 2 føres hovedsakelig inntekter fra administrasjonsgebyr, diverse refusjoner fra prosjektarbeid og inntekter fra framleie av lokaler. Det er bevilget 1,099 mill. kroner på posten for 2009. Det forventes en merinntekt på posten på 3,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett. For å oppnå en mer realistisk budsjettering, foreslås derfor at inntektene på kap. 4115 post 2 økes med 3,8 mill. kroner, og at utgiftene på kap. 1115 post 1 økes tilsvarende.

På denne bakgrunn foreslås bevilgningen under kap. 1115 post 1 økt med til sammen 16,8 mill kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

15.1.2 Post 23 Særskilde prosjekt

Samandrag

I St.prp. nr. 1 (2008–2009) ble det satt av 30 mill. kroner på kap. 1115, post 23 Særskilte prosjekt til arbeidet med å få et bedre system for sporing av mat (eSporingsprosjektet). Utviklingen av systemene er å betrakte som særskilte tiltak der utbetalingstakten kan være usikker. Prosjektet har derfor behov for å kunne benytte deler av midlene som er bevilget i 2009 i 2010.

Det bes på denne bakgrunn om at Stortinget samtykker i at bevilgningen på kap. 1115 post 23 tilføyes stikkordet "kan overføres", jf. forslag til romertallsvedtak.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.