15.5.1 Omorganisering av Instrumenttjenesten AS (ITAS)

Samandrag

Instrumenttjenesten AS (ITAS) er sprunget ut av og er en del av forskningsmiljøet i Ås, har 21 ansatte og tjenestetilbudet omfatter bl.a. drifts- og konsulenttjenester på datanettverk, datamaskiner og telefonisystemer.

Riksrevisjonen har i forbindelse med gjennomgangen av anskaffelser i Bioforsk påpekt at Bioforsks kjøp av tjenester fra ITAS ikke er i tråd med reglene om offentlige anskaffelser. Bioforsk har tidligere hevdet at disse kjøpene kan karakteriseres som egenregi. Egenregi er som regel leveranser fra én del av en organisasjon til en annen del av samme organisasjon, eller behov som dekkes ved at de produseres internt. ITAS har imidlertid en betydelig oppdragsportefølje fra andre enn eierne, og kjøp av tjenester fra ITAS kan dermed ikke betraktes som egenregi.

Siden ITAS i praksis fungerer som en del av IT-infrastrukturen i Bioforsk foreslår Landbruks- og matdepartementet en omorganisering av ITAS etter ny modell, slik at kravet til egenregi oppfylles.

Som et første steg i omorganiseringen har Bioforsk, med forbehold om Stortingets godkjenning, kjøpt Nofima Mat og Nofima Marin sine aksjeandeler i ITAS på til sammen 10 pst. for 913 300 kroner. ITAS vil være 100 pst. statlig eid etter denne transaksjonen.

LMD foreslår at dagens ITAS omdannes til et holdingsselskap, og at det opprettes to datterselskaper. Datterselskapet "ITAS 1" vil eies 60 pst. av holdingsselskapet og 40 pst. av Bioforsk, og vil ha en aksjekapital på 200 000 kroner. Dette selskapet skal kun drive virksomhet for de statlige eierne.

Datterselskapet "ITAS 2" vil ved opprettelsen eies 100 pst. av holdingsselskapet. "ITAS 2" skal utføre aktiviteter som ikke er rettet inn mot de statlige eierne. Det opplyses at det etter hvert vil åpnes for private eiere.

Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.