19.9.1 Post 61 Tilskot til kommunar og fylkeskommunar, overslagsløyving

Samandrag

På grunnlag av regnskapstall og anslått betalingsutvikling ut året, foreslås det at bevilgningen reduseres med 650 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

19.9.2 Post 72 Tilskot til privat og ideell verksemd, overslagsløyving

Samandrag

På grunnlag av regnskapstall og anslått betalingsutvikling ut året, foreslås det at bevilgningen reduseres med 90 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre merker seg at RNB er Regjeringens siste sjanse til å innfri løftet i Soria Moria-erklæringen om å få på plass en varig løsning for frivillig organisasjoner og moms. Statsministeren og kulturministeren har ved flere anledninger lovet frivilligheten at saken skulle behandles i denne stortingsperioden. Disse medlemmer konstaterer derfor med skuffelse at frivillighetsmomsen ikke nevnes med ett ord i Revidert nasjonalbudsjett. Disse medlemmer konstaterer også at dette skjer til tross for at landsmøtene i både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har fattet enstemmige vedtak om at frivilligheten skal få momsfritak.

Disse medlemmer viser til at Kristelig Folkeparti, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet har gått inn for fullt momsfritak. Dette skjedde senest i behandlingen av Dokument nr. 8:32 (2008–2009) Skattekutt for frivillig sektor. Man skulle tro dette ville sikre et klart flertall i Stortinget for fullt momsfritak for frivilligheten.

Disse medlemmer ser det som vanskelig for Stortinget å gjøre et vedtak om opplegg for en varig ordning i Revidert nasjonalbudsjett uten at nødvendig grunnarbeid er gjort fra Regjeringens side. Disse medlemmer vil derfor slå fast prinsippet om at frivillige organisasjoner skal slippe momsbelastningen på innkjøp av varer og tjenester til den frivillige virksomheten.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen etablere en ordning som fullt ut fritar frivillige organisasjoner for momsbelastningen knyttet til innkjøp til den frivillige virksomheten i forslag til statsbudsjett for 2010. Ordningen skal være reelt tilgjengelig for både små og store organisasjoner, varig og robust i form."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener at man i påvente av at en endelig lovfestet merverdiavgiftsløsning må etablere en overgangsordning i form av å utvide dagens tjenestemerverdiavgiftkompensasjonsordning til å omfatte en vare- og tjenestemomskompensasjonsordning. Ordningen må gjelde til en permanent ordning implementeres.

Disse medlemmer mener det til overgangsordning må settes av et beløp i Revidert nasjonalbudsjett for 2009 på anslagsvis 250 mill. kroner.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 250 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 160 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen iverksette en overgangsordning med merverdiavgiftskompensasjon for frivillige organisasjoner frem til fritak for merverdiavgift trer i kraft fra 2010."

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1632

Kompensasjon for merverdiavgift

72

Tilskudd til private og ideelle virksomheter, overslagsbevilgning, forhøyes med

160 000 000

fra kr 1 490 000 000 til kr 1 650 000 000"