2.2 Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.

Komiteens medlem fra Venstre viser til at det samlede budsjettopplegget for 2009 etter framleggelsen av RNB er svært ekspansivt. Det strukturelle budsjettunderskuddet ("oljepengebruken") er på 130 mrd. kroner, en økning på 58 mrd. kroner på ett år, eller 3 pst. av trend-BNP. Revidert nasjonalbudsjett alene representerer en økning på 9,5 mrd. kroner. Pengepolitikken virker også svært ekspansivt – det er beregnet at rentenedsettelsene så langt i år har stimulert økonomien med vel 30 mrd. kroner. Som det framgår av denne innstilling er den reelle, underliggende vekst i statsbudsjettets utgifter på 6,75 pst. sammenliknet med regnskapet for 2008. Dette er etter dette medlems syn i overkant mye, og kan på sikt bli problematisk. Dette medlem mener derfor at en større del av den stimulanse som er gitt burde vært i form av målrettede skatte- og avgiftslettelser som på sikt ville bidra til økte inntekter til statskassen og en lettere overgang til "mer normale tider".

Dette medlem har under sterk tvil valgt å legge seg på den samme bruk av oljepenger som Regjeringen, men viser til at Venstre i hele denne fireårsperioden kjennetegnes av en nøktern bruk av oljepenger ved at Venstres opplegg enten har vært basert på det samme eller mindre bruk, enn Regjeringens. Videre har Venstre ved samtlige anledninger gitt netto skattelette i forhold til Regjeringens opplegg.

Dette medlem vil advare mot en ytterligere bruk av oljepenger i denne situasjonen. Etter dette medlems syn handler politikk til sist om prioriteringer innenfor en ansvarlig ramme, noe dette medlem gjør i denne innstilling og som det etter dette medlems syn også er tilpasset det faktum at både økonomien og oljepengebruken iht handlingsregelen skal normaliseres, forhåpentligvis rimelig raskt.