6.33.1 Samandrag

Høgskolene i Nordland

Nordland fylkeskommune har ønsket å bidra til å videreutvikle høgskolesektoren for å sikre fremtidig kompetanse og utviklingskraft i Nordland, og samtidig sikre nødvendig FoU-aktivitet i regionen. Nordland fylkeskommune er i dialog med Kunnskapsdepartementet om disse spørsmålene, og det er enighet om at spørsmål knyttet til fremtidig samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon innen høyere utdanning i Nordland må utredes. Kunnskapsdepartementet vil opprette et utvalg som ser på disse spørsmålene, og Nordland fylkeskommune vil fremme forslag til departementet om mandat for og sammensetning av et slikt utvalg.

Kjøp av aksjer

CIENS AS – Forskningssenter for miljø og samfunn er et strategisk forskningssamarbeid mellom selvstendige forskningsinstitutter og Universitetet i Oslo. CIENS skal være et ledende nasjonalt og internasjonalt tyngdepunkt for tverr- og flerfaglig forskning om miljø og samfunn. CIENS representerer en betydelig kunnskapsressurs, og målet er at senteret skal bidra til å styrke samfunnets evne til å løse de betydelige og komplekse utfordringene i skjæringsfeltet mellom miljø og samfunn. CIENS er organisert som et aksjeselskap.

Kunnskapsdepartementet foreslår at Meteorologisk institutt gis fullmakt til å kjøpe aksjer i CIENS AS for kr 15 000. Instituttet vil da eie 1/8 av CIENS AS, jf. forslag til romertallsvedtak.

Norwegian Open Research Archives

For å bidra til bedre spredning av og tilgang til resultatene av norsk forskning, har Kunnskapsdepartementet innenfor vedtatt budsjettramme på kap. 258 Analyse og utviklingsarbeid, post 21 Spesielle driftsutgifter utbetalt 1,6 mill. kroner i 2009 til Norwegian Open Research Archives (NORA). NORA er en felles søketjeneste for alle institusjonelle arkiver i forskningssektoren i Norge, og gjør et viktig arbeid for å tilrettelegge for åpen tilgang til forskningsresultater. Kunnskapsdepartementet har også tidligere bidratt til finansieringen av NORA.

Senter for IKT i utdanningen

I St.meld. nr. 31 (2007–2008) Kvalitet i skolen, er behovet for en bedre utnytting av nasjonale sentre drøftet. Det er blant annet betydelige gevinster ved en mer samordnet innsats innen området IKT i utdanningen. Kunnskapsdepartementet vil samle Uninett ABC, Utdanning.no og ITU – forsknings- og kompetansenettverk for IT i et nytt senter for IKT i utdanningen. IKT-senteret vil bli underlagt Kunnskapsdepartementet. Enkelte oppgaver i henholdsvis Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet vil bli overført til det nye senteret. Kunnskapsdepartementet vil komme tilbake til de økonomiske og administrative konsekvensene av omorganiseringen i forbindelse med St.prp. nr. 1 (2009–2010). Eventuelle budsjettmessige konsekvenser knyttet til omleggingen vil bli dekket innenfor vedtatt budsjett for Kunnskapsdepartementet.

Høgskolen i Nesna

Sommeren 2008 ble det klart at den økonomiske situasjonen for Høgskolen i Nesna utviklet seg i ugunstig retning. Det vises til omtale i St.prp. nr. 23 (2008–2009), jf. Innst. S. nr. 98 (2008–2009).

Kunnskapsdepartementet vil vurdere den økonomiske situasjonen ved Høgskolen i Nesna nærmere i forbindelse med omgrupperingsproposisjonen for 2009-budsjettet.

Studentsamskipnaden i Narvik

Studentsamskipnaden i Narvik er i en vanskelig økonomisk situasjon og i desember 2008 var det fare for at Studentsamskipnaden i Narvik skulle bli begjært konkurs. For å unngå konkursbegjæring og sikre videre drift inn til situasjonen er nærmere utredet ble det gitt tilsagn om et ekstraordinært tilskudd til samskipnaden i 2009 på om lag 5,2 mill. kroner innenfor bevilgningen på kap. 270 post 74.

Kunnskapsdepartementet vil komme tilbake med en nærmere vurdering av situasjonen når studentsamskipnadens økonomi er nærmere utredet. Kunnskapsdepartementet vil i den forbindelse også gjennomgå aktiviteten og økonomien til alle studentsamskipnadene.

6.33.2 Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.