7.13 Om utbyggingsprosjektet for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

7.13.1 Samandrag

I proposisjonen er det redegjort for utbyggingsprosjektet for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Kultur- og kirkedepartementets mål er å finne fram til den løsningen som kan gi Nasjonalmuseet de beste rammevilkårene med høy sikkerhet for samlingene og god forsknings- og formidlingsvirksomhet. De økonomiske aspektene bygger opp under de museumsfaglige vurderingene for en samlet bygningsløsning for Nasjonalmuseet på Vestbanen.

På denne bakgrunn blir prosjektet videreført med en plan- og designkonkurranse. Dette er i tråd med den prosedyren som Bondevik II-regjeringen foreslo i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2004–2005). Der understreker departementet at det skal gjennomføres konsekvensutredning, plan- og designkonkurranse og forprosjekt, før Stortinget vil få seg forelagt nødvendig beslutningsgrunnlag.

Det vises til proposisjonen pkt. 3.3 for nærmere detaljer om prosjektet.

7.13.2 Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, sluttar seg til opplegget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser i forbindelse med Stortingets behandling av spørsmålene knyttet til Nasjonalmuseet for kunst til respektive partiers merknader i saken omhandlende Dokument nr. 8:65 (2008–2009) fra stortingsrepresentantene Olemic Thommessen, Hans Olav Syversen og Trine Skei Grande.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at Stortinget gjennom Regjeringens forslag inviteres til å ta stilling til Nasjonalmuseet for kunst. Regjeringen ønsker å kjøpe Vestbanetomten til 172 mill. kroner og bygge nytt museum der til 3,5 mrd. kroner. Disse medlemmer viser til at dette vil medføre at det gamle Nasjonalgalleriet, Samtidskunstbygget (på Bankplassen) og Kunstindustrimuseet blir stående tomt og man må pusse disse opp, og finne en bruk for dem.

Disse medlemmer finner ikke å ville slutte seg til Regjeringens forslag. Disse medlemmer vil isteden ta til orde for at man vurderer å pusse opp og beholde Nasjonalgalleriet for "gammel kunst", og at man bygger et langt mindre bygg for samtidskunst og kunstindustri. Lokalisering og eierform (for eksempel leie av lokaler), bør vurderes i forbindelse med statsbudsjettet for 2010.

Disse medlemmer mener at det blant annet bør vurderes hvordan private aktører kan bidra til, eller stå for, driften av virksomheten.