8.2.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

I forbindelse med Stortingets behandling av St.prp. nr. 1 (2008–2009) ble det bevilget 10 mill. kroner til en prosjektpott hvor organisasjoner og etater skal kunne søke om støtte til prosjekter og tiltak som kan hjelpe kvinner og menn ut av prostitusjon. Midlene ble foreløpig bevilget på kap. 400 post 1. 0,3 mill. kroner er benyttet til opprettelse og administrasjon av ordningen i 2009. Restbeløpet 9,7 mill. kroner foreslås omdisponert fra kap. 400 post 1 til kap. 440 post 70 Tilskudd, jf. omtale under kap. 440 post 70.

Merknader frå komiteen

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti, sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er kjent med at flere av barnehusene sliter tungt i oppstarten og at Justisdepartementet ikke har fulgt opp på tilfredsstillende måte. Barnehustiltaket er organisert som et prosjekt og det er etter disse medlemmers mening viktig at driften kommer inn i forventet form så raskt som mulig av hensyn til alle de barna som har behov for dette tilbudet.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2010 gi en konkret redegjørelse for status for barnehusene."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti mener at Stine Sofies stiftelse, som har som hovedformål å sette barn i stand til å vite og å si fra når noe er i ferd med å skje eller har skjedd, samt å arbeide for at barns rettigheter bedre ivaretas når noe har skjedd, må gis en bevilgning på 1 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er bekymret for IKT-systemene i politietaten. Disse medlemmer har grunn til å tro at datasystemene trenger oppgradering og mener man trenger en helhetlig gjennomgang for å klargjøre hvor stort oppgraderingsbehovet er. Dette er bakgrunnen for at disse medlemmer vil bevilge 1 million ekstra til Justisdepartementet. Bevilgningen skal brukes til å gjennomgå datasystemene og ha en ferdig analyse over oppgraderingsbehov i løpet av ett år.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 4 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en reduksjon på 5,7 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

400

Justisdepartementet

1

Driftsutgifter, nedsettes med

5 700 000

fra kr 269 176 000 til kr 263 476 000"

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til spørretimen 20. mai 2009 der justisministeren på spørsmål fra representanten Elisabeth Aspaker er positiv til å opprette øremerkede dommerstillinger i tilknytning til barnehusene for å bidra til at domstoler som er lokalisert andre steder likevel kan benytte seg av barnehusets tilbud og få gjennomført dommeravhøret av barnet der. Dette er viktig for å sikre at så mange barn som mulig får god hjelp.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

400

Justisdepartementet

1

Driftsutgifter, forhøyes med

5 300 000

fra kr 269 176 000 til kr 274 476 000"

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser til initiativet for å utarbeide et magasin kalt "Magasinet reddesmå.no – verdighet fra 0–3". Magasinet planlegges å være en engangsutgivelse og skal fokusere på hva som skal til for at barn skal ha et verdig liv uten krenkelser, overgrep og omsorgssvikt. Dette medlem viser til at intensjonen er å bevisstgjøre og istandsette privatpersoner, studenter, fagfolk og politikere til å øke innsatsen for barn utsatt for vold og overgrep. Magasinet skal være kunnskaps- og erfaringsbasert og behandle dypt alvorlige tema med fokus på muligheter for å handle. Dette medlem er kjent med at det fra initiativtakerne er søkt om støtte fra flere departementer. Dette medlem har her valgt å legge inn midler til å kunne imøtekomme en slik søknad med 0,5 mill. kroner fra Justisdepartementets driftsbevilgning.

Dette medlem foreslår å øke bevilgningen med 1,5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en reduksjon på 8,2 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Dette medlem fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

400

Justisdepartementet

1

Driftsutgifter, nedsettes med

8 200 000

fra kr 269 176 000 til kr 260 976 000"