8.3.1 Post 1 Driftsutgifter

Samandrag

Dommerlønninger

Lønnsjusteringer for embetsdommerne i tingrettene og lagmannsrettene fastsettes blant annet på grunnlag av lønnen til høyesterettsdommerne, som fastsettes av Stortinget. Lønnsøkningen for embetsdommerne ble fastsatt for sent til at virkningen kunne innarbeides i St.prp. nr. 1 (2008–2009), jf. omtale under kap. 61 post 1. Virkningen av lønnsoppgjøret for embetsdommerne i tingrettene og lagmannsrettene i perioden 1. oktober 2008 til og med 31. desember 2009 utgjør 45,3 mill. kroner.

På bakgrunn av ovennevnte foreslås bevilgningen økt med 45,3 mill. kroner.

Konsekvenser av Høyesteretts kjennelser om ankesiling

Som følge av tre kjennelser i Høyesteretts storkammer 19. desember 2008, må ankesilingsavgjørelser etter straffeprosessloven § 321 annet ledd første punkt gis en offentlig begrunnelse. Høyesteretts kjennelser vil medføre merarbeid for lagmannsrettene som følge av begrunnelsesplikten og forventet økt antall ankeforhandlinger. Det er derfor behov for å styrke lagmannsrettene med nye dommer- og saksbehandlerstillinger. Samtidig vil kjennelsene også ha konsekvenser for forsvarere og bistandsadvokater som følge av forventet økt antall ankeforhandlinger, jf. omtale under kap. 466 post 1. Høyesteretts kjennelser vil også få konsekvenser for politi og påtalemyndigheten, jf. omtale under kap. 440 post 1 og kap. 445 post 1.

På bakgrunn av ovennevnte foreslås bevilgningen under kap. 410 post 1 økt med 8,3 mill. kroner.

Samlet foreslås bevilgningen økt med 53,6 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

8.3.2 Post 21 Spesielle driftsutgifter

Samandrag

Bevilgningen dekker utgifter som etter rettsgebyrloven er inkludert i rettsgebyret, for eksempel kunngjøringsutgifter, nødvendige utgifter ved tvangsforretninger, registrering m.m. under offentlig bobehandling, forkynnelse som er nødvendig etter loven og utgifter til rettsvitner.

På bakgrunn av regnskapstall og forventet utvikling foreslås bevilgningen økt med 6 mill. kroner.

Merknader frå komiteen

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.