9.13 Oppfølging av oppmodingsvedtak vedkomande Startlån

9.13.1 Samandrag

I forbindelse med behandlingen av dokument nr. 8:141 (2007–2008) fattet Stortinget følgende vedtak, jf. vedtak 142:

"Det henstilles til Regjeringen å sette i verk et forsøk hvor flere aktører enn kommunene i en avgrenset periode får forvalte startlån eller deler av ordningen på vegne av Husbanken."

Startlånet er et viktig virkemiddel for kommunene for å bistå unge og økonomisk vanskeligstilte inn i egen eid bolig. Lånet kan også benyttes til refinansiering slik at det blir enklere å beholde boligen. Nesten alle kommunene benytter seg av låneordningen som tilbys fra Husbanken.

I den boligsosiale politikken tilbyr Husbanken kommunene en helhetlig virkemiddelpakke med boligtilskudd, bostøtte og startlån. Målgruppene for disse ordningene er økonomisk vanskeligstilte med ulike grader av boligrettet hjelpebehov. Skal de boligpolitiske mål nås, er det avgjørende at kommunene aktivt benytter disse ordningene og ser dem i sammenheng.

Tildeling og utmåling av startlån er enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Det er det offentlige som fatter enkeltvedtak, med mindre annet følger av særskilt lovhjemmel. Verken husbankloven eller andre lover inneholder slik hjemmel. Dersom lovverket skulle åpne for at private aktører som for eksempel boligbyggelag skulle kunne gi startlån, ville det lett bli stilt spørsmål knyttet til aktørens habilitet. Regjeringen kan ikke se at verken boligpolitikken, boligbyggelagene eller andre vil være tjent med det.

Det er avgjørende for en god boligpolitisk måloppnåelse at en og samme enhet står for tildelingen av boligvirkemidlene. Regjeringen mener denne enheten må være kommunen som er gitt en egen rolle og ansvar i boligpolitikken. Kommunene har i dag mulighet til å la private forvaltere stå for selve utbetalingen og forvaltningen av startlånet etter at det er fattet vedtak. Denne muligheten benytter kommunene seg av i stor grad. På denne bakgrunn vil Regjeringen ikke gå inn for at det åpnes for at private aktører kan saksbehandle og tildele startlån.

9.13.2 Merknader frå komiteen

Komiteen tek omtalen til orientering.