Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag

«I

Stortinget ber Regjeringen innføre en egen årlig sykehusproposisjon.

II

Stortinget ber Regjeringen nedsette en evalueringsgruppe med sikte på å gjennomgå og forbedre pasientklassifiseringssystemets diagnoserelaterte gruppeordninger (DRG).

III

Stortinget ber Regjeringen sørge for at det iverksettes en ekstern gjennomgang av helseforetakene, med tanke på blant annet sertifisering, administrativ styring og økonomikontroll.»

Forslagsstillerne mener at det over flere år har vært manglende kostnadskontroll og budsjettdisiplin i sykehussektoren, og viser til Dokument nr. 3:3 (2009–2010), Riksrevisjonens undersøkelse av økonomistyring i helseforetakene. Forslagsstillerne mener det er et sterkt behov for endringer i struktur, langsiktighet og kostnadskontroll knyttet til helseforetakenes virksomhet.

Forslagsstillerne foreslår at det skal legges fram en egen sykehusproposisjon hvert år. De mener at det vil øke helseforetakenes mulighet for og evne til å planlegge nødvendige og ønskelige endringer for det påfølgende år. Forslagsstillerne ser klare paralleller mellom den langsiktighet som er nødvendig i kommunesektoren og i sykehussektoren med hensyn til omstillingskrav, størrelse på sektoren og innbyggernes krav om gode tjenester.

Det framholdes at en sykehusproposisjon kan bidra til å gjøre personalmessige omstillinger enklere. Forslagsstillerne viser også til behovet for langsiktighet knyttet til forskning og forskningsbasert undervisning.

Når det gjelder behovet for vedlikehold, nyinvesteringer og strukturendringer på eksisterende bygningsmasse og utstyr, mener forslagsstillerne at dette også vil være enklere å gjennomføre dersom man får en egen proposisjon som avspeiler de politiske forventningene til oppnådd resultat det påfølgende år.

Det er, slik forslagsstillerne ser det, uheldig at sykehusene ikke blir gitt det nødvendige tidsrom til å planlegge for nye oppgaver, særlig når slike ikke fullfinansieres av staten. Forslagsstillerne mener det er et politisk ansvar å tydeliggjøre prioriteringene i helsevesenet, spesielt i de tilfeller hvor nye oppgaver tilføres uten fullfinansiering.

En sykehusproposisjon bør etter forslagsstillernes mening også inneholde en gjennomgang av den reelle situasjonen for det inneværende år, utført av et teknisk beregningsutvalg.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å sette ned en evalueringsgruppe som får i mandat å foreta en gjennomgang av ordningen med diagnoserelaterte grupper (DRG) med sikte på å finne løsninger som ivaretar et innsatsbasert finansieringssystem, og som samtidig sørger for en rettferdig og fleksibel vekting av DRG-koder.

Forslagsstillerne har merket seg Riksrevisjonens påpekning av at den interne organiseringen knyttet til DRG-systemet ved mange helseforetak er problematisk, og mener det er nødvendig med en gjennomgang av de interne prosessene med sikte på å sørge for en effektiv og god struktur for DRG-fastsetting og andre organisatoriske forhold som i dag er kostnadsdrivende.

Forslagsstillerne mener det må foretas en ekstern gjennomgang av ledelsen ved helseforetakene med tanke på sertifisering, prosjektledelse, økonomistyring mv.