2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Laila Gustavsen, Eva Kristin Hansen, Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Tore Nordtun og Helga Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Morten Høglund, Siv Jensen, Peter N. Myhre og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Ivar Kristiansen og lederen Ine M. Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Arvid Svendsen, viser til proposisjonen og regjeringens forslag om endringar i Regulativ for tillegg mv. til utskrivne vernepliktige mannskap.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til at det i dag er færre som gjennomfører militær førstegangstjeneste. Flertallet er enige om at førstegangstjenesten derfor i enda større grad enn tidligere må være relevant, kompetansehevende og gi den enkelte soldat en økonomisk kompensasjon som oppleves som rettferdig. Økt tjenestetillegg og dimisjonsgodtgjørelse er sentrale virkemidler i den sammenheng, og er samtidig viktige statushevende tiltak for de vernepliktige.

Flertallet merker seg at det å gjennomføre førstegangstjenesten kan ha negative økonomiske konsekvenser sammenlignet med å kunne starte direkte med sivil jobb eller studier, og mener det er viktig å sikre den økonomiske statusen til de vernepliktige soldatene.

Flertallet foreslår derfor at regjeringen legger frem for Stortinget på egnet måte en vurdering av den økonomiske status for dem som avtjener førstegangstjeneste i forhold til den gruppen som ikke avtjener førstegangstjeneste. Flertallet mener dette er viktig for å kunne komme frem til et riktig nivå på godtgjørelsene til dem som avtjener førstegangstjeneste, og fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte legge frem en sak om den økonomiske statusen for vernepliktige under og etter førstegangstjenesten, særlig sammenlignet med dem som ikke gjennomfører militær førstegangstjeneste.»