4.16 Kap. 642 og kap. 3642 Petroleumstilsynet

Det foreslås bevilget 201,38 mill. kroner for 2011, mot 194,85 mill. kroner i saldert budsjett for 2010. Likeledes foreslås det 85,17 mill. kroner under kap. 3642 for 2011, mot 82,6 mill. kroner i saldert budsjett for 2010.

Komiteen viser til regjeringens forslag til bevilgning under dette kapitlet og slutter seg til forslaget. Komiteen viser til at en av Petroleumstilsynets viktigste oppgaver er å bidra til at risikoen for storulykker reduseres. Komiteen er enig med departementet i at erfaringsoverføring fra hendelsen i Mexicogulfen må brukes til å gjøre norsk sokkel enda tryggere. Sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel må også fokusere på de utfordringer som aktørbildet, med mange små selskaper og ett stort selskap, gir. Komiteen viser til strategier og utfordringer for Petroleumstilsynet i 2011 og slutter seg til disse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er viktig å påpeke at det for Petroleumstilsynets tilsynsområde ikke var noen dødsulykker i fjor.

Disse medlemmer ønsker å slå sammen tilsynene for å få et effektiv og styrket tilsyn ved å samle fagkompetansen på ett sted.

Disse medlemmer mener derfor at en sammenslåing vil kunne føre til et betydelig effektiviseringspotensial med det som bakgrunn.

Disse medlemmer mener det er behov for å styrke tilsynskompetansen, samt sikre en mer robust tilsynsenhet, og vil derfor foreslå en sammenslåing av Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet, og at man nå starter en prosess hvor det tas sikte på at dette skal realiseres innen tre år.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sette ned et utvalg som har som mandat å se på sammenslåing av Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet. Sammenslåingen skal være gjennomført innen tre år.»

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til at Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet har ulike oppgaver. Flertallet vil også peke på at det er viktig å ha Petroleumstilsynet lokalisert nær de store oljeselskapenes hovedkontorer. Flertallet vil påpeke at man på norsk sokkel har store oppgaver foran seg når det gjelder å forebygge storulykker. Et faglig kompetent og aktivt petroleumstilsyn vil være avgjørende i dette arbeidet. Flertallet frykter at det effektiviseringspotensialet som Fremskrittspartiet vil hente ut gjennom en sammenslåing med Arbeidstilsynet vil svekke sikkerheten i petroleumsnæringen. Flertallet vil påpeke at Fremskrittspartiet heller ikke har satt av penger til sammenslåingsprosessen.