4.28 Kap. 2540 Stønad under arbeidsledighet til fiskere og fangstmenn

Det foreslås bevilget 30 mill. kroner for 2011, som er det samme som i saldert budsjett for 2010.

Komiteen viser til regjeringens forslag til bevilgning under dette kapitlet og slutter seg til forslaget.

Komiteen viser til at fiskere har rett til arbeidsledighetstrygd når fartøy blir satt ut av drift som følge av sykdom, havari og ishindringer, stopp i fisket grunnet reguleringer, sesongavslutning eller leveringsvansker. Ordningen omfatter alle fiskere som står oppført i fiskermanntallets blad B eller som på andre måter fyller betingelsene for opptak i trygden. Ordningen omfatter også fiskere som er blitt oppsagt og som dermed står uten fartøytilknytning.

Komiteen viser videre til at A-trygdordningen i sin helhet blir finansiert innenfor det beløp som fiskere betaler i produktavgift ved førstehåndsomsetning av fisk og fiskevarer. Dagpengesatsen er for tiden 360 kroner pr. dag.

Komiteen er kjent med at Norges Fiskarlag og Norsk Sjømannsforbund har fremmet forslag om å endre ordningen med arbeidsledighetstrygd for fiskere, at forslaget har vært på høring og at høringsinstansene i all hovedsak har sluttet seg til forslaget.

Komiteen har merket seg at departementet ifølge utredningsinstruksen er pålagt å gjennomføre en grundig konsekvensvurdering av ordningen og at forslaget deretter skal ut på ny høring. Komiteen peker på at det har tatt unødig lang tid å gjennomføre en ordning som fiskernes organisasjoner selv har foreslått. Komiteen forutsetter at de prosesser som nå skal gjennomføres, sluttføres så snart som mulig.