4.6 Kap. 611 Pensjon av statskassen

Det foreslås bevilget 20,9 mill. kroner for 2011, mot 21,6 mill. kroner i saldert budsjett for 2010.

Komiteen viser til at bevilgningen på kapitlet skal dekke utbetalinger til pensjon for visse grupper som ikke har opptjent pensjonsrettigheter i Statens pensjonskasse. Komiteen minner om at det er opp til Stortinget å vedta hvordan ordningen med pensjoner av statskassen skal være. Ordningen omfatter i dag tre grupper: lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner, tidligere statsansatte som ikke har hatt medlemskap i Statens pensjonskasse fordi stillingen ikke var innlemmet, og personer som har tjenestegjort som befal eller menig i perioden 9. april 1940–31. desember 1945. I tillegg kommer særskilte tilfeller der det anses rettferdig og hensiktsmessig å tilstå slik pensjon. Denne ordningen er ment som en sikkerhetsventil, for å unngå at personer som etter en rimelighetsvurdering bør motta norsk pensjon faller utenfor.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti konstaterer at det er betydelig bruk av skjønn og få objektive kriterier å forholde seg til når slik pensjon skal gis. Disse medlemmer antar at det er mange ulike oppfatninger av når noe er ansett hensiktsmessig og rettferdig og mener derfor at det på sikt bør utarbeides noen objektive kriterier for når slik pensjon kan tildeles.

Disse medlemmer viser til Prop. 96 S (2009–2010) Pensjoner frå statskassa, jf. Innst. 334 S (2009–2010), som ble behandlet i Stortinget i juni 2010.

Disse medlemmer går ut fra at også pensjon tildelt for gruppe 1, lokalt ansatte ved norske utenriksstasjoner, bygger på subjektive kriterier og blir fastsatt først ved fratredelse. Disse medlemmer er av den oppfatning at slik pensjon med fordel burde blitt avtalt ved tiltredelse og formulert ned som en del av den skriftlige arbeidskontrakten. En slik ordning ville gitt arbeidstaker rettigheter og forutsigbarhet både for seg selv og sin familie. Disse medlemmer ber derfor regjeringen utrede en slik ordning og legge dette frem for Stortinget i løpet av 2011.