Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Justisdepartementet v/konst. justisminister Grete Faremo, datert 22. mars 2011

Sivilforsvaret

Sivilforsvaret har til oppgave å bistå nød- og redningsetatene ved større ulykker og hendelser. Etaten er også tillagt viktige oppgaver i tilfelle krig.

Etaten er under omstilling til ny styrkestruktur ved at den operative styrken skal reduseres til 8 000 tjenestepliktige med en krigsreserve på 8 000 personer. Omstilling av personell og anskaffelse av nytt materiell til ny styrkestruktur er påbegynt. I St.meld. nr. 22 (2007-2008) fremkommer det at investeringsbehovet i forbindelse med moderniseringen beløper seg til 162 millioner kroner.

Forsvarskomiteen uttalte følgende i Innst. S. nr. 85 (2008–2009) side 36:

”Komiteen deler Regjeringens syn på at det er behov for å modernisere og tilpasse Sivilforsvaret til dagens og fremtidens behov hvis de skal kunne ivareta sin funksjon som forsterkningsressurs på en relevant måte. Komiteen understreker at det er et stort behov for å skifte ut gammelt utstyr og anskaffe materiell tilpasset dagens og fremtidens beredskapsutfordringer.

Komiteen forutsetter at Regjeringen følger opp dette arbeidet og at Sivilforsvaret blir tilført midler som gjør det i stand til å anskaffe uniformer, kjøretøy og annet materiell som er nødvendig for dagens og fremtidens behov, slik at organisasjonen blir robust og i stand til å delta i langvarige og komplekse hendelser.”

  • 1. På hvilken måte har departementet fulgt opp Stortingets forutsetning om å sikre nødvendige investeringer i nye uniformer, kjøretøy og annet nødvendig materiell, og når skal investeringsplanen være oppfylt?

  • 2. I den grad det ikke er samsvar mellom St. meld. nr. 22 (2007-2008) og foreslåtte bevilgninger til investeringer: Hvilke tiltak har departementet gjennomført for å kompensere den manglende oppfølgingen?

Årsrapportene fra de ulike sivilforsvarsdistriktene for 2010 er et viktig verktøy for å vurdere om Stortingets forutsetninger er oppfylt og om det foreligger store avvik i aktiviteten og måloppnåelsen i forhold til distriktenes funksjon som mobil forsterkningsressurs ved større ulykker, katastrofer og terror- og krigshandlinger i tråd med Innst. S. nr. 85 (2008-2009).

  • 3. I hvilken grad rapporteres det i sivilforsvarsdistriktenes årsmeldinger om avvik mellom Stortingets forventninger, jf. Innst. S. nr. 85 (2008-2009) og den faktiske situasjonen for innkjøp av nødvendig utstyr og gjennomføring av nødvendig øvingsaktivitet?

  • 4. Hvordan følger departementet opp rapporteringen fra sivilforsvarsdistriktene med tanke på å oppfylle Stortingets forutsetninger og hvordan er Stortinget informert om dette?