Brev fra Kunnskapsdepartementet v/statsråden til Stortinget, datert 19. oktober 2011

Representantforslag om å innføre løpende barnehageopptak – Dokument 8:168 S (2010-2011)

Jeg viser til brev av 17. juni d.å. fra Familie- og kulturkomiteen der representantene Solveig Horne, Ib Thomsen og Øyvind Korsberg ber regjeringen å innføre en lovbestemt ordning for kontinuerlig opptak i norske barnehager. Representantene viser til at retten til barnehageplass må erstattes med en rett som er knyttet til barnets alder. Det foreslås at retten skal slå inn tidligst fra den tid barnet fyller ett år, eller fra foreldrepermisjonens slutt dersom denne tas ut over lengre tid.

I dag er det i barnehageloven tydelig lovfestet at dagens ordning med ett opptak i året er en minimumsplikt for kommunene. Kommunene er på denne måten gitt anledning til å ha en opptaksordning tilpasset lokale forhold. Mange kommuner har fulgt opp denne friheten med å tilby flere eller løpende opptak. Rapporteringer pr. 20. september 2010 viste at 235 kommuner ikke hadde ventetid for å få barnehageplass og at resterende 195 kommuner hadde ventetid som i gjennomsnitt var 6,1 uker. Barnehagestatistikken fra Statistisk sentralbyrå for 2010 viser videre at 11400 ettåringer uten rett til plass går i barnehage i dag. Dette viser at kommuner reelt praktiserer plikten som en minimumsplikt i tråd med lovens intensjon, og legger til rette for løsninger som passer barnefamiliene i kommunen.

I regjeringserklæringen er målsettingen på sikt å innføre krav om minimum to opptak i året til barnehager for å redusere ventetiden. Flere opptak i året vil imidlertid gi betydelige økonomiske konsekvenser. Løpende opptak vil medføre høyere kostnader enn ett opptak (dagens rett) fordi kommunene må bygge ut større kapasitet (etablere lokaler og ansatte personer) for å kunne tilby plasser tidligere enn i august når det i ved overgang til skole frigjøres barnehageplasser. Det vil innebære at det i perioder vil være overkapasitet på barnehageplasser. Kostnaden, som beregnes for ettåringene, avhenger av kommunens fleksibilitet til å ta opp barn over hele året. Jeg har tidligere opplyst overfor Stortinget, blant annet i svar på spørsmål til statsbudsjettet, at dette vil utgjøre milliardbeløp. Spørsmålet måtte derfor eventuelt vært vurdert i budsjettbehandlingen.