15.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens revisjon og kontroll for budsjettåret 2010 av Miljøverndepartementet og dets underliggende virksomheter. Komiteen har merket seg at det er avgitt ni avsluttende revisjonsbrev uten merknader.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen er kritisk til at departementet budsjetterer enkelte tilskuddsmidler på feil post og ikke følger kravene i bevilgningsreglementet og i bestemmelsene om økonomistyring i staten. Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens vurdering om at departementet bør etablere en enhetlig praksis i samsvar med bevilgningsreglementet, og dermed tilrettelegge for at de alminnelige kravene til bruk av tilskuddsordninger etter økonomiregelverket kan følges opp.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen har merket seg at departementet begrunner enkelte av posteringene av driftsutgifter på en tilskuddspost med at tilskuddsgiver i enkelte tilfeller kan finne det mer rasjonelt å dekke tilskuddsmottakers utgifter direkte. Riksrevisjonen peker på at departementet for enkelte tilskuddsposter benytter stikkordet «kan nyttes under post 21» for å ivareta denne type posteringer. Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens syn om at utgifter på tilskuddsmottakers hånd som er nødvendig for gjennomføring av formålet med tilskuddet bør inngå i søknaden om tilskudd fra tilskuddsmottaker, og legger til grunn at Riksrevisjonens forutsetning om at departementet etablerer en enhetlig praksis for denne type posteringer i samsvar med bevilgningsreglementet, etterleves.

Komiteen viser videre til at Riksrevisjonen er kritisk til at departementet ikke har rapportert i Prop. 1 S om de resultater som er oppnådd ved enkelte tilskuddsordninger. Dette er ikke i henhold til bevilgningsreglementet. Komiteen legger til grunn at departementet vil gi mer virkningsrettete rapporter der dette er mulig.

Komiteen tar til orientering at av tidligere rapporterte forhold vil sak om styret for det industrielle rettsvern og informasjonssikkerhet følges videre i den løpende revisjon.