Sammendrag

Regjeringen foreslår i proposisjonen å endre studentsamskipnadsloven. Formålet er å sikre betryggende styring og kontroll med studentsamskipnadenes virksomhet og å sikre en robust og likeverdig studentvelferd i hele landet.

Regjeringen foreslår å presisere i loven at innlemming av heleide aksjeselskap og studentboligstiftelser i studentsamskipnadene skal gjennomføres etter kontinuitetsprinsippet, og at tilsvarende skal gjelde ved sammenslåing av studentsamskipnader. Begrepet studentboligstiftelse foreslås definert i loven.

Det foreslås videre en presisering av studentsamskipnadenes mulighet for å tilby tjenester til andre enn studenter.

Regjeringen foreslår at aksjeloven § 6-4 om de tilsattes styrerepresentasjon skal gjøres delvis gjeldende for studentsamskipnadene. Det foreslås krav om to tredels flertall for styrebeslutninger i noen konkrete saker som innebærer at studentsamskipnadens økonomiske risiko øker, og krav til styreinstruks.

Regjeringen foreslår at studentsamskipnader skal ha revisjonsplikt etter revisorloven. Revisor skal være statsautorisert. Revisors taushetsplikt skal ikke gjelde overfor departementet. Det foreslås at det i loven inntas en bestemmelse om varslingsplikt, og at det skal være åpenhet om styrets arbeid. Videre avklares studentsamskipnadenes forhold til annet lovverk i proposisjonen.

Regjeringen legger til grunn at de økonomiske konsekvensene av forslagene vil være beskjedne. Men forslagene vil kunne medføre en viss økning i administrative oppgaver, slik som utredning av tjenester til ikke-studenter, utarbeidelse av styreinstruks og utredning av saker som kan innebære at studentsamskipnadens risiko øker.