2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt, Jorid Holstad Nordmelan og Rigmor Aasrud, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til proposisjonen og anser forslagene som fremmes i saken som viktige for å ivareta alle grupper, og få en rask og effektiv behandling av gjeldsforhandlinger. For alle parter er det, når en slik situasjon oppstår, viktig at prosessen kan gjennomføres uten unødvendig forsinkelse eller ressursbruk. Komiteen mener oppmykningen i bestemmelsene omkring egenforsøket er en viktig endring i så henseende.

Komiteen viser til at lovgivers oppgave er å sørge for en best mulig balanse mellom rettighetene til partene både under gjeldsforhandlinger, i gjennomføringsperioden og i etterperioden. Komiteen mener denne balansen fortsatt er godt ivaretatt gjennom de endringer som fremmes i saken. Komiteen vil likevel peke på at det er avgjørende for et godt resultat at det etableres gode og sterke kompetansemiljøer som kan behandle sakene. Muligheten til å få på plass slik kompetanse må legges til grunn for valg av struktur for behandling av sakene.

Komiteen vil peke på viktigheten av at skyldnere, uansett bakgrunn for sin vanskelige gjeldssituasjon, gjennom gjeldsforhandlinger skal gis en mulighet til å komme ut av den vanskelige situasjonen og etablere en verdig fremtid for seg selv og dem de har omsorgsansvar for. Komiteen mener forslagene i saken ivaretar de grupper som i dagens lovverk ikke har vært godt nok ivaretatt.